szerző:
hvg.hu

A mostani amerikai elnökválasztási kampány az eddigi legdrágábbnak ígérkezik. Íme a tíz legbőkezűbb szponzor, akik dollármilliókkal tömik Obama és Romney pártkasszáját.

Ha lenne is szándék a kaszinók megregulázására Amerikában, azt biztos nem Mitt Romney fogja megtenni, ha elnöknek választják. Romney legbőkezűbb támogatója ugyanis Sheldon Adelson Las Vegas-i kaszinókirály. A 25 milliárd dollárosra becsült vagyonú 79 éves Sheldon nyúlt a legmélyebben a zsebébe a kampányban. A BBC top10-es összesítése szerint 34,2 millió dollárt adományozott a republikánusoknak, messze lekörözve a többi támogatót.

Sheldon Adelson mögött a legtöbb pénzt nem meglepő módon texasi milliárdosoktól kapták a republikánusok. A fém, vegyipari és hulladékfeldolgozó Contran vállalat vezére, Harold Simmons 16 milliót, Bob Perry ingatlanguru 15,3 milliót, Robert Rowling, olaj- és hotelmágnás 4,1 milliót adományozott a Romneyt támogató szervezeteknek. A sor végén a floridai Robert Koch áll. A bányászattal és energetikával foglalkozó Oxbow vállalat vezére 3 millióval támogatta Obama leváltását.

Obama kisembervédő, nagyvállalatokat, Wall Streetet megregulázó szlogenei miatt nem meglepő, hogy legnagyobb támogatói közt nincsenek olajmágnások. A legtöbb pénzt Jeffrey Katzenberg Los Angeles-i filmestől kapták a demokraták. A népszerű családi filmeket gyártó DreamWorks vezetője 2,5 milliót adományozott különféle címeken. 2,1 milliót kaptak a demokraták Irwin Jacobstól, aki a Qualcomm telefongyártó cég tulajdonosa. Őt követi a chicagói Newsweb kiadóvállalatot birtokló Fred Eychaner, akinek 2 milliót köszönhetnek Obama hívei. Szintén 2 milliót kaptak a demokraták Jon Strykertől, a Stryker egészségügyi cég tulajdonosától és Steve Mostyn ügyvédtől is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!