szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Barack Obama az előrejelzések szerint több mint 270 elektori helyet szerzett az 538-ból, ezzel megnyerte a 2012-es amerikai elnökválasztást. Mitt Romney elismerte vereségét, gratulált demokrata ellenfelének. Kövesse az eseményeket percről percre a hvg.hu-n!

1 2 3 4 5 6 7
14
Sorrend megfordítása

Obama együttműködést kért a kongresszustól

Az elnök kedd este és szerdán Chicagóból felhívta John Boehnert, a képviselőház republikánus elnökét, valamint Harry Reidet, a szenátusi demokrata többség, Mitch McConnellt, a szenátusi republikánusok és Nancy Pelosit, a képviselőházi demokraták vezetőjét.

A közlemény szerint az elnök megerősítette elkötelezettségét amellett, hogy megtalálják a kétpárti megoldást a deficit kiegyensúlyozott csökkentésére, a középosztálybeli családok és a kisvállalkozások adójának csökkentésére, valamint a munkahelyteremtésre.

Az elnök kijelentette: hiszi, hogy az amerikaiak azt üzenték a keddi választással, hogy a két párt vezetői tegyék félre pártos érdekeiket és működjenek együtt, az amerikai emberek és az amerikai gazdaság érdekeit helyezve az élre.

A pápa is üzent Obamának

XVI. Benedek pápa gratulált szerdán Barack Obama újraválasztásához, egyben annak a kívánságának adott hangot, hogy az amerikai elnök továbbra is védelmezni fogja a béke és igazságosság eszményeit, amelyek az Egyesült Államok alapító atyáit vezérelték.

A Carlo Maria Vigano washingtoni pápai nuncius által átadott üzenetben a pápa hangsúlyozta az amerikai elnök "rendkívüli felelősségét" országával és a nemzetközi közösséggel szemben.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő ehhez kapcsolódva kijelentette: a Szentszék mindenekelőtt azt várja az amerikai elnöktől, hogy álljon ki az alapvető emberi és szellemi értékek tiszteletben tartása mellett, és mozdítsa elő "az élet és a vallásszabadság kultúráját". Az "élet kultúrája" kifejezés az egyház szóhasználatában az abortuszra utal.

Fotó: Obamának jól áll a bringa

Barack Obama újrázását a biciklis blogok is megünnepelték. A Critical Mass Facebook-oldalán a nap bringásának választotta az amerikai elnököt.

©

Puerto Ricó csatlakozna az Egyesült Államokhoz

A Puerto Rico-i népszavazáson csekély többséggel úgy döntöttek, hogy a sziget az Egyesült Államok 51. tagállama kíván lenni - derült ki szerdán, miután a szavazókörzetek 96 százalékában összesítették a leadott voksokat. Az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult államában a keddi amerikai elnökválasztással párhuzamosan megrendezett, nem kötelező érvényű népszavazás eredményét az amerikai kongresszusnak is jóvá kell hagynia.

Obama vendégül látná az újraválasztott Obamát

A világ állam- és kormányfőitől érkezett számtalan gratuláció és jókívánság mellett egy különleges meghívásnak is örülhetett az újraválasztott amerikai elnök, Barack Obama: egy kis japán kikötőváros, Obama polgármesterétől kapott meghívást.

Megszólalt a Fitch

Barack Obama újjáválasztott amerikai elnöknek gyorsan megállapodásra kell jutnia a drámai mértékű államháztartási kiigazítási csomag életbe lépésének elkerüléséről és az államadósság-limit újbóli megemeléséről, ha az Egyesült Államok el akarja kerülni a költségvetési és gazdasági válságot - áll a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerdai helyzetértékelésében. A megállapodás elmaradása esetén a cég egy éven belül leminősítheti az amerikai államadós-osztályzatot.

Még nem dőlt el, meddig maradhat az amerikai nagykövet

Az amerikai-magyar kapcsolatokat a szövetségi viszony, a közös értékek határozzák meg, és ez sosem fog megváltozni annak függvényében, hogy éppen melyik párt adja az Egyesült Államokban az elnököt - mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet. A NATO-szövetségesi, partneri, baráti viszony, a közös értékek "kétoldalú kapcsolataink fundamentumai" - tette hozzá.

Még nem dőlt el, hogy meddig marad budapesti nagykövet - mondta.

"Isten segítette Obamát a győzelemhez"

Ujjongva fogadta a Barack Obama nagymamájának tekintett, 90 esztendős kenyai Sarah Obama az amerikai elnök újraválasztását az afrikai ország nyugati részén található kis faluban, Kogelóban. A tudósítók szerint a 90 esztendős hölgy - idős kora ellenére - végigvirrasztotta a választási éjszakát, és a falu lakosaival együtt a szomszédos általános iskolában felállított óriás képernyőt figyelve izgulta át a történteket.

Gyurcsány is üdvözölte Obamát

A Demokratikus Koalíció nevében gratulált szerdán Barack Obamának Gyurcsány Ferenc pártelnök. Gyurcsány meggyőződése, hogy a világ biztonsága erősödik Barack Obama újraválasztásával és reméli, hogy az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatai még szorosabbak lesznek a jövőben.

Bill Clintont hívta először Obama

Miután a Romney-tábor elismerte a vereségét, a győztes Barack Obama először Bill Clintont hívta fel az NBC szerint.
1 2 3 4 5 6 7
14

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elbocsátja dolgozói közel 13 százalékát a Szent István Egyetem

Elbocsátja dolgozói közel 13 százalékát a Szent István Egyetem

Sean Connery élete képekben

Sean Connery élete képekben

Perverznek ítélte a szoftver az őslénykutatók konferenciáját, nekiállt kicsillagozni

Perverznek ítélte a szoftver az őslénykutatók konferenciáját, nekiállt kicsillagozni