szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai települések közül elsőként két piciny New Hampshire-i faluban már hétfő éjfélkor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és lezajlott az elnökválasztás: az egyikben Barack Obama elsöprő győzelmet aratott, a másikban pedig ugyanannyi voksot kapott, mint republikánus párti kihívója, Mitt Romney.

Dixville Notchban mindössze 43 másodpercig tartott a voksolás, és öt-öt szavazat jutott mindkettejüknek. Hart's Locationben a helybéliek nagy többsége Obamára adta szavazatát: az elnök 23 voksot kapott, míg Romney csak 9-et, illetve egyvalaki a Libertariánus Párt jelöltjére, Gary Johnsonra szavazott. A harminckét voks leadása 5 perc 42 másodpercet vett igénybe.

©

E két piciny falucska 1948 óta élvezi azt a jogot, hogy az amerikai települések közül elsőnek bonyolítja le a választást. A helybéliek büszkék arra, hogy kivétel nélkül mindenki élni szokott a szavazati joggal. Már hétfő éjfélkor megnyitják a szavazóhelyiségeket, és pár percre rá le is zárják. A két település között baráti versengés zajlik, hogy hol bonyolítják le gyorsabban a választást, még úgy is, hogy Hart's Locationben jóval több szavazásra jogosult polgár él, mint Dixville Notchban.

A parányi Dixville Notchban 1972 óta minden alkalommal a republikánus jelölt diadalmaskodott, de négy évvel ezelőtt megtört a jég, Barack Obama győzött, aminek szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak az ottaniak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Deutsche Welle: Orbán leszalámizta a független sajtót

Deutsche Welle: Orbán leszalámizta a független sajtót

Az EU-ban sehol sem szálltak el az árak úgy, mint Magyarországon

Az EU-ban sehol sem szálltak el az árak úgy, mint Magyarországon

Két év börtönre ítélték a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori elnökét

Két év börtönre ítélték a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori elnökét