szerző:
MTI

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával emelt vádat egy vizsgálóbíró Martine Aubry, Lille polgármestere, a francia Szocialista Párt korábbi vezetője ellen. A vezető baloldali politikust azzal gyanúsítják, hogy több mint 25 évvel ezelőtt a munkaügyi minisztérium illetékeseként késlekedett az azbeszt szigetelőanyagként való használatának betiltásával, aminek rákkeltő hatása miatt a mai napig évente 3 ezren betegednek meg Franciaországban.

Nyolcórás kihallgatása után szerdára virradó éjjel Aubry maga jelentette be vád alá helyezését. "Hogyan tilthattam volna be 1984 és 1987 között, amikor még egyetlen ország sem tette meg, amikor még egyetlen tudományos jelentés, szakértő vagy szakszervezet nem követelte azt? Franciaország kilenc évvel később, az Európai Unió pedig húsz évvel később tiltotta be (az azbesztet)" - hangsúlyozta a politikus a vizsgálóbíró párizsi irodája előtt tett nyilatkozatában.

Hozzátette: "Semmi nem indokolja a vád alá helyezésemet". Elmondta, hogy pontról pontra elmagyarázta a vizsgálóbírónak, hogy a korabeli előírásoknak megfelelően járt el. "Az igazságszolgáltatás tévúton jár, amikor azoknak esik neki, akik védték a munkavállalókat, és nem azoknak, akik kitették őket (az azbeszt hatásainak)" - hívta fel a figyelmet Aubry. Jelezte, hogy ügyvédje az eljárás beszüntetését fogja indítványozni. 

Martine Aubry 1984 és 1987 között a munkaügyi minisztérium munkakapcsolatokért felelős igazgatója volt. A vizsgálóbíró szerint nem alkalmazott egy, a munkavállalók egészségügyi védelmében elfogadott 1983-as európai direktívát. 

Az építőiparban sokáig rendszeresen alkalmazott azbeszt rákkeltő hatása az ötvenes évek óta ismert, de Franciaország csak 1977-ben hozott először rendeletet használatának a korlátozásáról. Egy 2006-ban készült ötszáz oldalas nemzetgyűlési jelentés "szociális bűnténynek" minősítette, hogy az ötvenes évektől a hetvenes évek végéig azbesztet használtak szigetelőanyagként a franciaországi építkezéseken. Az országban 1997-ben betiltott építőanyag rákkeltő hatása miatt évente háromezren betegednek meg, s a parlamenti bizottság becslése szerint 2025-ig 100 ezer lehet a halálos kimenetelű megbetegedések száma. 

Az áldozatokat képviselő egyesületek szerint "természetes", hogy Aubryt meghallgatta az igazságszolgáltatás az ügyben, hiszen egyértelmű, hogy a hatóságok a nyolcvanas években nem hoztak meg minden óvintézkedést. Martine Aubry viszont álláspontjuk szerint személyesen sokat tett az ügyben, s személyes büntetőjogi felelőssége nem bizonyítható a megbetegedések esetében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Mi az a JTM? Ami miatt júliustól kisebb hitelt vehet fel a mostani fizetésével

Mi az a JTM? Ami miatt júliustól kisebb hitelt vehet fel a mostani fizetésével