szerző:
MTI

Izrael, Oroszország, Kína, Japán, Franciaország, Németország, a Dél-afrikai Köztársaság és Kenya is gratulált szerdán Barack Obama amerikai elnöknek újraválasztása alkalmából.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy hazája és az Egyesült Államok stratégiai kapcsolata soha nem volt olyan erős, mint most. "Folytatom az együttműködést Obama elnökkel az Egyesült Államok és Izrael biztonságának mint létfontosságú érdeknek a biztosítása céljából" - ígérte Netanjahu, akinek kapcsolata az amerikai elnökkel közismerten feszült.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter kijelentette a katonai rádió szerint: a leghalványabb kétsége sincs afelől, hogy Obama folytatja "Izrael támogatásán alapuló politikáját". "Biztos vagyok abban, hogy megoldunk minden nézetkülönbséget, amely felmerül a két ország álláspontjában" - tette hozzá Barak. Szilvan Salom kormányfőhelyettes a közszolgálati rádióban kijelentette, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak közös érdekei és értékei vannak. "Barack Obama velünk volt a legkényesebb pillanatokban. Aki azt mondja, hogy nehéz és feszültségekkel teli lesz a kétoldalú viszony Obama második mandátuma idején, az téved" - mondta Salom.

A Kremlben egészében véve meglehetősen pozitívan fogadták a Barack Obama győzelméről szóló híreket - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Az orosz államfő táviratban gratulált az amerikai elnök újraválasztásához, de az üzenet szövegét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A Kremlben azt remélik, hogy "az Oroszország és az Egyesült Államok kétoldalú kapcsolataiban és együttműködésében tapasztalt pozitív kezdetek fejlődni és tökéletesedni fognak a nemzetközi biztonság és stabilitás érdekében" - mondta az orosz elnök szóvivője.

Hu Csin-tao kínai államelnök és Ven Csia-pao miniszterelnök táviratban üdvözölte Obama amerikai elnököt, és gratulált újraválasztásához - közölte a kínai külügyminisztérium szerdán. A kínai államfő üzenetében utalt a két ország közötti kapcsolatokban az elmúlt négy évben tapasztalt "pozitív folyamatokra" - erősítette meg a gratuláció tényét Hung Lej külügyi szóvivő.

Noda Josihiko japán miniszterelnök is gratulált Barack Obama újraválasztásához. A tokiói kormányszóvivő a két ország védelmi szövetségének további mélyítése iránti reményét fejezte ki. Fudzsimura Oszamu kabinetfőtitkár közölte: "Mivel a kelet-ázsiai biztonsági helyzet feszült, a japán-amerikai szövetség fontossága felértékelődött. Reméljük, hogy a szövetség folyamatosan mélyülni fog. Obama elnök nagy hangsúlyt helyez az ázsiai-csendes-óceáni régióra, amit üdvözlünk."

Francois Hollande francia elnök kijelentette: Obama győzelme az amerikaiak "egyértelmű voksa" amellett, hogy hazájuk legyen nyitott, szolidáris, nemzetközi téren teljesen elkötelezett. "Biztos vagyok abban, hogy az ön új mandátuma idején meg fogjuk erősíteni partneri viszonyunkat országaink újbóli gazdasági növekedéséért, a munkanélküliség elleni küzdelemben és annak érdekében, hogy megoldást találjunk a fenyegető válságokra, különösen a Közel-Keleten" - olvasható az Élysée-palota által kiadott közleményben.

Angela Merkel német kancellár jókívánságait fejezte ki Obamának újraválasztása alkalmából, és németországi látogatásra hívta meg az elnököt. Merkel állást foglalt a szoros és baráti együttműködés folytatása mellett. A közös feladatok közül kiemelte a gazdasági és pénzügyi világválság, az iráni atomválság leküzdését, valamint az afganisztáni szerepvállalást.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak fontos szerepet kell vállalnia az afrikai kontinens fejlesztésében, a kétoldalú viszony szempontjából pedig fontosnak nevezte a két ország együttműködését és annak erősítését. Az Európai Unió és Kína után az Egyesült Államok a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere a Dél-afrikai Köztársaságnak.

Kenya, "most is, mint mindig, büszke arra a kapcsolatra, amely Barack Obamához, az apja révén ebből a kelet-afrikai országból származó amerikai elnökhöz fűzi" - jelentette ki Mwai Kibaki kenyai elnök.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagyon fontos csatát nyert meg a TikTok

Nagyon fontos csatát nyert meg a TikTok

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Nem csak a műanyagszemét okoz kárt, a lecserélése még nehezebb lehet

Nem csak a műanyagszemét okoz kárt, a lecserélése még nehezebb lehet

Megnyugodhat, semmi gond a magyar ivóvízzel

Megnyugodhat, semmi gond a magyar ivóvízzel

Lemondott a Srí Lanka-i védelmi minisztérium vezetője

Lemondott a Srí Lanka-i védelmi minisztérium vezetője

Vajna Tímea lett a férje utóda a luxuséttermet üzemeltető cég élén

Vajna Tímea lett a férje utóda a luxuséttermet üzemeltető cég élén