szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tavalyi véres ámokfutása miatt idén nyáron elítélt norvégiai tömeggyilkos, Anders Behring Breivik szerint fogva tartásának körülményei nem felelnek meg az emberi jogi előírásoknak.

A 33 éves szélsőjobboldali férfi panaszlevelet írt a börtönfelügyeleti szerveknek, mert megítélése szerint Oslo melletti börtönében emberi jogi szempontból számos szabálytalanságot követnek el a rovására, így egyebek mellett véleménynyilvánítási joga is csorbát szenved - mondta ügyvédje, Tord Jordet csütörtökön.    

Breiviket augusztusban a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetésre, 21 év börtönre ítélték, mert tavaly nyáron autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói kormányzati épületnél, majd ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában.

A magát iszlámellenes harcosnak is nevező férfi 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest, elmondása szerint azért, mert a kultúrák egymás mellett élését igyekeztek elősegíteni. Breivik büntetése később meghosszabbítható.

Mostani levelében azt panaszolja, hogy elítélése óta gyakorlatilag megfosztották attól a lehetőségtől, hogy számítógépet használjon (ezt egyébként addig is csak internetes kapcsolat nélkül tehette meg), továbbá - elsősorban kimenő - postáját politikai alapon szelektálják. A többi elítélttől különválasztva őrzött Breivik azt is túlzottnak tartja, hogy ruházatát és celláját biztonsági okokból naponta teljes egészében átvizsgálják.

A norvég NRK rádió szerint Breivik egy másik beadványban azt is kérte, hogy ámokfutásának napján használt fegyvereit adják át a második világháborús ellenállásnak emléket állító norvég múzeumnak. Ezt a kérését a rendőrség és a múzeum egyaránt elutasította - derül ki a híradásból.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Egy nap alatt több mint 1600 koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Egy nap alatt több mint 1600 koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Mongóliába indítana közvetlen járatot egy magyar légitársaság

Mongóliába indítana közvetlen járatot egy magyar légitársaság