szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Példátlan szankciócsomagon dolgoznak az amerikai képviselők Irán ellen, amely meggátolná, hogy az iszlám köztársaság üzleti kapcsolatokat folytasson a világ nagy részével, amíg bele nem egyezik nukleáris programjának korlátozásába - közölték pénteken amerikai hivatalos források.

A mindkét párt által támogatott pénzügyi és kereskedelmi korlátozások egy "teljes szankciórendszert" alkotnának, de ez konfliktusokat okozhatna Washington és azon szövetségesek között, amelyek még mindig kereskednek Iránnal.

Az amerikai kormánynak ugyanakkor szüksége van ezen országok támogatására ahhoz, hogy békés eszközökkel tudja lezárni a Teheránnal folytatott nukleáris vitát.

Az amerikai kormány csütörtökön a választások utáni legelső külpolitikai állásfoglalásaként újabb szankciókat hirdetett 17 iráni magán- és jogi személy ellen, akik vagy amelyek zavarták a műholdas műsorszórást és akadályozták az irániak hozzáférését az internethez.

A republikánus Mark Kirk és a demokrata Robert Menendez szenátor azonban most egy olyan kiegészítést kíván hozzáfűzni a katonai kiadásokról szóló törvényhez, amely az iráni olajszektor elleni, idén elfogadott szankciókra alapozva, az iráni kintlévőségektől az importig mindent célba venne.

Az olajszektor elleni szankciók miatt felére csökkent az iráni olajkivitel, az ország gazdasága és valutájának árfolyama súlyos veszteségeket szenvedett. Az új szankciók akár az iráni gazdaság csődjéhez is vezethetnek, ami a szerzők szándékai szerint tárgyalóasztalhoz kényszerítheti a teheráni vezetőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra