szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orvosok pénteki tájékoztatása szerint rosszabbodott Oscar Niemeyer állapota, akit napok óta kórházban kezelnek. A 104 éves, világhírű brazil építészt át kellett szállítani a szubintenzív osztályra abban a Rio de Janeiró-i kórházban, ahová napokkal ezelőtt vitték be kiszáradás miatt.

Orvosai szerint Niemeyer még mindig tudatánál van és önállóan lélegzik, de veseelégtelenségben szenved, ez pedig aggodalomra ad okot.

Az építészt eddig egy többágyas szobában ápolták, kezelőorvosa azonban átvitette egy jobban felszerelt osztályra, ahol megfigyelés alatt tartják.

Niemeyer nemrég jött ki a kórházból, a napokban azonban vissza kellett vinni, mert nem tudott rendesen enni és a folyadékbevitellel is gondja volt. A kórházban gyomorszondát kapott.

A hamarosan 105 éves építészt májusban tüdőgyulladás és kiszáradás, tavaly pedig húgyúti fertőzés miatt kezelték kórházban.

Oscar Niemeyer tervezte egyebek mellett Brazíliaváros több kormányzati épületét és részben a New York-i ENSZ-palotát, valamint az ő nevéhez fűződik a riói Sambodrome, ahol a világhírű karnevált tartják.

Niemeyert a brazil építészet atyjaként tartják számon, a világhírű francia építész, Le Corbusier tanítványa volt. 1988-ban megkapta az építészszakma legnagyobb presztízsű elismerését, a Pritzker-díjat.

Az elmúlt években jelentkező egészségügyi problémái ellenére is naponta dolgozott. Nemrég elvesztette egyetlen lányát, aki 82 évesen hunyt el ugyanabban a kórházban, ahol most őt ápolják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is

Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is

Egy amerikai férfi azzal fenyegetett, hogy felrobbantja az internetet – az FBI közbelépett

Egy amerikai férfi azzal fenyegetett, hogy felrobbantja az internetet – az FBI közbelépett

Nincs megállás: továbbra is szárnyalnak a PC-eladások

Nincs megállás: továbbra is szárnyalnak a PC-eladások