szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött vasárnap reggel a szlovéniai elnökválasztás: három jelölt verseng, legesélyesebb közülük Danilo Türk hivatalban lévő államfő. A baloldali Türk egy szintén baloldali politikussal, Borut Pahorral, illetve egy jobboldali jelölttel, Milan Zverrel verseng. A szavazásra jogosult 1,7 millió ember este hétig voksolhat.

Megfigyelők arra számítanak, hogy a versengés csak a december 2-i második fordulóban dől el. Türk egyes felmérések szerint október végén már 50 százalékot meghaladó támogatottságot élvezett ugyan, de az utóbbi napokban ez a mutató némileg visszaesett. A mindent eldöntő második menetbe Türk azonban feltétlenül bekerül.

Türk azzal a politikussal méri össze erejét, aki öt évvel ezelőtt őt jelölte az államfői tisztségre: Borut Pahorral. A szociáldemokrata párt (SD) akkori vezetője csak pártjának erőteljes nyomására volt hajlandó lemondani arról, hogy elinduljon az államfőválasztáson. Cserébe ő lehetett az SD listavezetője a 2008. októberi parlamenti választáson. Ez a szociáldemokraták győzelmét hozta: Pahoré lett a kormányfői bársonyszék, de onnan tavaly a reformpolitika kedvezőtlen fogadtatása miatt fel kellett állnia. Az előrehozott választásokon pedig ismét a konzervatívok jutottak hatalomra, ráadásul Pahor alulmaradt az SD elnöki tisztségéért vívott párharcban is.

©

Vasárnap a részvételi arány is fontos szerepet játszik. Az alacsony érdeklődés elsősorban Türknek ártana: a jobboldali tábor hívei fegyelmezettebbek ugyanis, ők azonban nem sorakoznak fel egységesen Milan Zver mögött. A baloldal híveit viszont "elaltathatja" az a körülmény, hogy jelöltjük nagy fölénnyel vezet a felmérések tanúsága szerint, és ezért sokan feltehetőleg el sem mennek szavazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!