szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatalosan kihirdette kedden az október 28-án Ukrajnában megtartott parlamenti választás végeredményét a központi választási bizottság a Holosz Ukrajini című lapban, kivéve öt "problémás" egyéni választási körzetet.

A 225 körzetből ötben ugyanis a központi választási bizottság nem tudta megállapítani az eredményt, ezért ezekben újraválasztást javasolt a parlament. Ennek folytán a 450 fős parlamentnek csak 445 megválasztott képviselőjét hirdették ki. Ukrajnában vegyes rendszerű parlamenti választásokat tartottak, így a képviselők közül 225-en listáról, 220-an egyéni választási körzetekből jutottak mandátumhoz. 

A hivatalos végeredmény alapján - listán és egyéniben összesen - Viktor Janukovics elnök pártja, a Régiók Pártja 185, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Egyesült Ellenzék-Batykivscsina (Haza) párt 101, a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) nevű párt 40, a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 37, a kommunista párt pedig 32 helyet szerzett. 

Egyéni körzetekben a Viktor Baloha katasztrófavédelmi miniszter vezette Egységes Centrum három, Volodimir Litvin házelnök Néppártja kettő, a Szojuz (Szövetség) és a Radikális Párt pedig egy-egy képviselői helyet szerzett. Ezen kívül 43 független jelölt került be még a törvényhozásba.

Az előző, 2007-es előre hozott parlamenti választások nem vegyes rendszerűek voltak, mint a mostani, hanem csak pártlistákra lehetett szavazni. Akkor a Régiók Pártja 175 mandátummal végzett az élen. Második lett Julija Timosenko Blokkja (BJUT) 156 képviselői hellyel, harmadik a Viktor Juscsenko akkori államfő Mi Ukrajnánk nevű tömörülése 72, negyedik a kommunista párt 27 és ötödik Litvin blokkja 20 mandátummal. A két "narancsos" szövetséges alakított kormányt -később csatlakozott hozzájuk Litvin blokkja is -, majd 2010 márciusában kormányváltás történt: a Régiók Pártja került kormányra koalícióban a kommunista párttal és Litvin blokkjával. Sok ellenzéki képviselő átállt a Régiók Pártjához vagy független lett, így a Mikola Azarov vezette kormány idővel kényelmes többségre tett szert az ellenzékkel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben