szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lengyelországban aggodalmakat váltott ki, hogy két parlamenten kívüli radikális jobboldali szervezet egy új "nemzeti mozgalmat" készül alapítani.

Az Összlengyel Ifjúság (MW) és a Nemzeti Radikális Tábor (ONR) az egyik legnagyobb lengyel nemzeti ünnepen, a november 11-i függetlenség napján, vasárnap Varsóban "függetlenségi felvonulást" rendezett támogatóinak, melynek végén Robert Winnicki, a MW elnöke néhány ezer híve előtt bejelentette egy "nemzeti mozgalom" megalapítását. 

"Ezt a köztársaságot el kell törölnünk" - kiáltotta, hozzátéve, féljenek a "balosok", akik az 1989-es demokratikus fordulat után is hatalmon maradtak. "Lógni fognak" - skandálták az egybegyűltek.

Andrzej Rozenek, az ellenzéki, baloldali liberális Palikot Mozgalmának (RP) szóvivője a Rzeczpospolita című konzervatív lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy "a vasárnapi események cselekvésre köteleznek". Ezért a párt a hét végén a szejmben "Együtt Európáért és a fasizmus ellen" címmel rendezvényt szervez.

Az RP és a szintén ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) szerint eljárást kellene indítani a két radikális csoport betiltására, mert azok "nyíltan a fasizmus mellett ágáltak". Jaroslaw Gowin igazságügy-miniszter viszont a véleményszabadságra hivatkozva kategorikusan kizárt egy ilyen eljárást. A miniszter szerint a baloldalon is hallhatóak radikális hangok, például azok, amelyek Lenint magasztalják fel.

Politikailag egy "nemzeti mozgalom" a leginkább a Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő vezette Jog és Igazságosság (PiS) pártnak árthat. "A PiS a jobboldal egyetlen reális politikai ereje" - jelentette ki Joachim Brudzinski, a párt parlamenti képviselője, aki nem lát esélyt egy vetélytárs tömörülés számára. Adam Lipinski, a PiS alelnöke szerint pedig a két radikális jobboldali szervezet támogatottsága csak azért tűnik olyan erősnek, mert a függetlenség napját használták ki bejelentésükre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán