szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország nagyon sajnálatosnak tartja a Közel-Keleten kialakult helyzetet, együtt érez az áldozatokkal, és azt szorgalmazza, hogy Izrael és a palesztinok az erőszakot beszüntetve, békés úton rendezzék konfliktusukat - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője csütörtök este. A tárca szerint a megoldás alapja egy szuverén, önálló és életképes, a szomszédaival békében élő palesztin állam létrejöttével valósulhat meg.

Az izraeli légierő mintegy száz gázai övezeti célpontra mért légicsapást csütörtökre virradóra, és az övezetben tevékenykedő palesztin szélsőségesek is nagyjából ugyanennyi rakétát lőttek ki Izrael területére. A második napja tartó fegyveres konfliktusban három izraeli és tizenhárom palesztin halt meg. Izrael a nem szűnő palesztin rakétatámadásokra válaszul indította a hadműveletet a Gázai övezet ellen.

A Külügyminisztérium a közel-keleti rendezés lehetőségével kapcsolatban azt közölte, hogy csak a békés, tárgyalásos úton képzelhető el, a felek közvetlen tárgyalásait semmi sem helyettesítheti, és a nemzetközi közösségnek, így Magyarországnak is mindent meg kell tennie az újraindításukért.

A tárca szerint a közel-keleti konfliktus megoldásának alapja a kétállamos megoldás, amely egy szuverén, önálló és életképes, a szomszédaival - köztük Izraellel - békében élő palesztin állam létrejöttével valósulhat meg.

A közel-keleti békefolyamat hosszú ideje megakadt a felek nézetkülönbségei és a bizalom kölcsönös hiánya miatt - emlékeztettek. Kiemelték, ebből a kiutat csak a bizalomépítő intézkedések és a kompromisszumok jelenthetik. Bízni kell a tárgyalások újrakezdésének esélyében, törekedni kell ennek segítésére, és ehhez szükség van a nemzetközi közösség diplomáciai erőfeszítéseire - fűzték hozzá.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn az Arab Liga Kairóban megtartott külügyminiszteri találkozóján bejelentette, november 29-én szavaz az ENSZ Közgyűlése arról, hogy felértékelje-e a palesztinok státusát a "megfigyelőről" a "nem tagállam megfigyelő állam" jogállásra. 

Washington és Izrael ellenvetésével dacolva szerdán a Palesztin Hatóság köröztetett egy határozattervezetet az ENSZ-ben, és ebben arra kérte a tagállamokat, hogy támogassák a palesztinok státusának felemelését.

Az Egyesült Államok csak azzal a feltétellel támogatja a palesztin állam megalakítását, ha azt a palesztinok az Izraellel való tárgyalások eredményeképpen érik el. Meg tudja akadályozni az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaként, hogy Palesztinát elfogadják teljes jogú államnak, de a 193 ország alkotta közgyűlés ettől függetlenül megadhatja a palesztinoknak a nem tagállam megfigyelő állam státust, és ha valóban megadja, azzal közvetve elismeri államiságukat. 

Ezzel kapcsolatban a Külügyminisztériumnál úgy tájékoztattak, hogy a palesztin ENSZ-kezdeményezéssel kapcsolatban jelenleg is egyeztetnek Magyarországon. A palesztinok határozati szövegjavaslatát alaposan megvizsgálják, a magyar álláspont kialakítása folyamatban van - írták.

Mint közölték, az Európai Unió tagállamai is folyamatosan egyeztetnek az ügyben, és Magyarország azt szeretné, ha uniós konszenzus alakulna ki.

Magyarországnak a közel-keleti békefolyamattal, a palesztin státussal és az erre vonatkozó ENSZ-szavazással kapcsolatos álláspontját elsősorban az határozza meg, hogy a közel-keleti béke és stabilitás alapvető magyar és európai érdek. A tárca szerint fontos, hogy a mélyen gyökerező és mindkét félnek sok szenvedést okozó konfliktust "tartós, átfogó és igazságos" módon rendezzék.

Ennek érdekében Magyarország mind a palesztinokkal, mind pedig az izraeliekkel szoros diplomáciai kapcsolatot tart fenn - tudatta a tárca.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban