szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felháborodott szerb nacionalisták felgyújtottak egy horvát zászlót szombaton Belgrádban azon a tüntetésen, amelyen a hágai Nemzetközi Törvényszék előző napi ítélete, Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokok felmentése ellen tiltakoztak.

A két tábornokot szerbek ellen elkövetett háborús bűnökkel vádolták, s emiatt a hágai törvényszék első fokon 24, illetve 18 év börtönre ítélte őket. Pénteken viszont a fellebbviteli tanács felmentette őket, s azóta már haza is tértek Horvátországba, ahol hősöknek kijáró fogadtatásban volt részük.

Az ellenzékben lévő, ultranacionalista Szerb Radikális Párt felhívására a szerb államfői hivatal előtt gyűlt össze szombaton néhány száz tüntető. Azt követelték a hatóságoktól, hogy mondjanak le az Európai Unióhoz való csatlakozás tervéről, és szüntessenek be minden együttműködést a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A tüntetés végén égették el a horvát zászlót.

Egy másik nacionalista mozgalom, a Dveri hívei az EU belgrádi képviseletének épülete előtt tartottak tiltakozó megmozdulást. "Átkozottak legyenek mindazok, akik még mindig az EU-hoz csatlakozást akarják" - volt olvasható a tüntetők egyik feliratán.

A két egykori tábornok felmentését Szerbiában egyöntetűen elítélték, még az emberi jogvédők és a liberális baloldaliak is. A Tomislav Nikolic szerb államfő vezette, kormányzó Szerb Haladó Párt közleményében úgy foglalt állást, hogy a hágai törvényszék ítéletével legalizálta a Vihar hadműveletben a szerbek terhére elkövetett cselekményeket.

A horvátok 1995-ben a Vihar hadművelet során foglalták vissza az ország szerb ellenőrzés alatt álló területeit. A horvátországi szerb enklávé felszámolására indított akciót Gotovina irányította, míg Markac a különleges rendőri alakulatokat irányította. A hágai ügyészség adatai szerint a krajinai művelet során 324 szerb polgári személyt, illetve katonát öltek meg, közel 90 ezer szerbet erőszakkal elűztek otthonából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

A Fidesz párhuzamos államot teremt egy új hatóság képében

A Fidesz párhuzamos államot teremt egy új hatóság képében

Újra összeállnak a Vészhelyzet sztárjai

Újra összeállnak a Vészhelyzet sztárjai