szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztrália zöld jelzést adott egy háborús bűncselekményekkel vádolt szerb férfi Horvátországnak történő kiadatásához - vált ismertté szombaton hivatalos forrásokból.

Dragan Vasiljkovic, akit "Dragan kapitány" néven is ismernek, egy szerb félkatonai alakulat parancsnoka volt az 1991-1995-ös délszláv polgárháborúban. Az azóta ausztrál állampolgárságot szerzett férfi tagadja, hogy háborús bűnöket követett volna el.

Az 55 éves Vasiljkovic, aki Ausztráliában a Daniel Snedden nevet használja, hat éve küzd a kiadatás ellen. Az ausztrál rendőrség 2006-ban vette őrizetbe Zágráb követelésére. A horvát hatóságok azzal vádolják, hogy a szerb-horvát háború elején egy knini szerb félkatonai alakulat parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek, valamint külföldi újságírók elűzésére, megkínzására vagy megölésére adott parancsokat a közép-horvátországi Glinában.

Vasiljkovic már minden jogi lehetőséget, fellebbezést kimerített, és egyedül Jason Clare ausztrál igazságügyi miniszter kegyelmében bízhat, akinek azonban szóvivője szerint az a véleménye, hogy a szerb férfinak horvát bíróság előtt felelnie kell tetteiért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A napfogyatkozás, ami eldöntötte Einstein sorsát

A napfogyatkozás, ami eldöntötte Einstein sorsát

Szeretettel a Vajdaságból: Hajmeresztő nyilatkozatok borzolják a kedélyeket a járványban

Szeretettel a Vajdaságból: Hajmeresztő nyilatkozatok borzolják a kedélyeket a járványban

Játékot csináltak 2020 szörnyűségeiből – böngészőből indíthatja

Játékot csináltak 2020 szörnyűségeiből – böngészőből indíthatja