szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkapja a német média Oscarjaként emlegetett Bambi-díjat Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló, aki az indoklás szerint "globális médiaeseményt" hajtott végre és "lehetségessé tette a lehetetlent" azzal, hogy 39 kilométeres magasságból ugrott ki ejtőernyővel október 14-én.

A Focus című német hírmagazin hétvégi értesülése szerint a 43 éves ejtőernyős a Millennium kategóriában kapja meg a legrégebbi német médiadíjat, amelyet 1948 óta ítél oda a Burda Kiadó a legkülönbözőbb kategóriákban.

"Előtte senki más nem ugrott ki ilyen magasságból, senki más nem zuhant nagyobbat szabadesésben, és senki ilyen sebességgel: Felix Baumgartner megvalósította a látszólag megvalósíthatatlant azzal, hogy a sztratoszférából ugrott vissza a Földre" - olvasható az indoklásban. 

A zsűri szerint Baumgartner ugrása olyan globális médiaesemény volt, amilyenre nemzedékek óta, az 1969-es holdraszállás óta nem volt példa: szerte a világban több mint 200 tévécsatorna közvetítette élőben az ugrását, és csak a YouTube videomegosztó portálon nyolcmillióan kísérték figyelemmel az eseményt. 

A Bambi első kitüntetettje Rökk Marika magyar származású primadonna és filmszínésznő volt, és a hagyomány szerint az ő kislánya nevezte el az őzet ábrázoló díjat Bambinak Felix Salten mesekönyvének címszereplője alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!