szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gázai övezeti palesztinok és a Hamász palesztin terrorszervezet támogatására szólította föl a muszlim világot Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezére annak ellenére, hogy a két radikális iszlamista csoport ellentétes oldalon áll a szíriai konfliktusban.

Míg a Hamász a szíriai felkelők pártját fogja, a Hezbollah – és Irán – a lázadást leverni próbáló Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese. A szíriai felkelők támogatói és a szíriai rezsim hívei között fegyveres összecsapások is voltak az elmúlt hónapokban Libanonban.

"Tegyük félre a Szíriával kapcsolatos nézetkülönbségeket, és tegyünk meg mindent, hogy véget vessünk a Gázai övezet elleni agressziónak, és megvédjük Gáza népét" – jelentette ki Haszan Naszrallah a gázai övezeti palesztin fegyveres csoportok és Izrael közötti fegyveres konfliktusra utalva. "Ez vallási, erkölcsi és emberbaráti kötelességünk" – tette hozzá a radikális síita vezető a libanoni főváros, Bejrút déli részén nagy kivetítőn közvetített beszédében.

Hosszú időn át az Aszad-rezsim is támogatta a Hamászt, de a szíriai felkelés kirobbanása után, amikor kiderült, hogy a palesztin mozgalom a felkelők pártjára áll, bezárták a Hamász damaszkuszi irodáját. Háled Mesaalt, a palesztin iszlamista mozgalom vezetőjét – aki a szíriai felkelés kitörése után nem egészen egy évvel áttette székhelyét Katarba – a szíriai állami tévében megvádolták, hogy "eladta az ellenállást a hatalomért".

Naszrallah sejk beszédében fölszólította az arab országokat, hogy fegyverekkel segítsék az Izraellel szembeni gázai ellenállást. "Egyesek, akik fegyvereket szállítanak Szíriába (a felkelőknek), egy golyót sem mernek eljuttatni Palesztinába" - mondta, alig burkoltan Katarra utalva. Izrael öt napja bombáz palesztin célpontokat a Gázai övezetben, ahonnan valóságos rakétaesőt zúdítottak az elmúlt napokban a zsidó államra. A konfliktusban több mint száz ember vesztette életét, többségében palesztinok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban