szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2004 óta a tervezett 415 kilométerből csupán 52 kilométer készült el az észak-erdélyi autópályából. Pénz nincs, idén a tervezett 18 kilométer sem épült meg.

Mint a hvg.hu korábban megírta, a román kormány fizetésképtelensége miatt az észak-Erdélyt átszelő A3-as autópálya idén Bors-Berettyószéplak közti szakaszának idén megépíteni tervezett 18 kilométere sem épül meg. A magyar határtól Brassóig tervezett, Nagyváradot, Zilahot, Kolozsvárt és Marosvásárhelyt is érintő autópálya tervét 2003-ban hagyta jóvá a román kormány. Az építési munkálatok 2004-ben indultak, ám az azóta eltelt nyolc év alatt a 415 kilométeres autópályából mindössze a Kolozsvár melletti Gyalut Aranyosgyéressel összekötő 52 kilométeres szakaszt sikerült átadni a forgalomnak. A román Mediafax hírügynökség közlése szerint az eredetileg 2,2 milliárd euróra becsült építési költségnek több mint felét kifizették már az útépítő társaságnak.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!