szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai felkelők elfoglaltak hétfőre virradóra egy stratégiai jelentőségű duzzasztóművet az Eufrátesz folyón, az ország északi részén - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A felkelők több napig tartó harcok és ostrom árán vonták ellenőrzésük alá a Tisrin duzzasztógátat, pedig közben a hadsereg légiereje bombázásokkal próbálta megtörni erejüket - tette hozzá a londoni székhelyű OSDH.

Feltettek az internetre egy videofelvételt, amelyen több tucatnyi gyakorlóruhás felkelő gyalogol éjszaka a gáton, miközben egyikük azt mondja a kamerába, hogy "a Tisrin-gát a Szabad Szíriai Hadsereg ellenőrzése alatt áll". Egy másik, nappali felvételen a felkelők egy vezérlőteremben állnak, amelyről az operatőr közli, hogy a duzzasztóműé.

A felkelők már korábban is ellenőrzésük alatt tartották az északi Rakka tartományba vezető egyik főutat. A duzzasztómű elfoglalásával a birtokukba került egy 70 kilométer hosszú övezet Rakka és a szomszédos Aleppó tartomány között, de ettől még nincsenek kevésbé kitéve a légitámadásoknak.

A Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg hétfőn is folytatta támadásait Damaszkusz környékén, és Irbin peremkerületben meghalt egy család két gyereke - közölte az OSDH. Szintén a londoni központú szervezet számolt be arról, hogy harcok törtek ki a hadsereg és a felkelők között délen, a Golán-fennsík tűzszüneti vonala mentén.

Vasárnap este a Golán egy részét megszállva tartó izraeli alakulatok felé lőttek Szíria felől, de a lövedék nem okozott semmilyen kárt az izraeli hadsereg közlése szerint. Az utóbbi hetekben - négy évtizednyi szünet után - a fennsíkon ismét volt tűzpárbaj a szíriai és az izraeli hadsereg között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!