szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Izrael javára írhatja át a közel-keleti erőviszonyokat, a Gázai konfliktus során debütált Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

Izraelben nagy sikere van a lakosság körében a Gázai konfliktus során először bevetett Vaskupola rakétavédelmi rendszernek. Az Izraelre kilőtt rakétákat megsemmisítő rendszer 85%-os hatékonysággal dolgozott, és látványosan semmisítette meg a Gázából indított rakétákat.

A BBC szerint több izraeli stratégiai szakértő is úgy véli, ez a technológia felülírhatja a közel-keleti játékszabályokat Izrael javára. Ofer Szela szakértő szerint az Izraellel ellenséges szomszédos országok legfőbb ereje Izraellel szemben a rakétatámadásokban volt. Egy ilyen elhárítórendszer azonban értelmetlenné teheti a rakétatámadásokat is, és komoly időt nyerhetnek vele az izraeli döntéshozók. Szela szerint ez megmutatkozott a mostani konfliktusban is: Izrael nem kényszerült a szárazföldi erő azonnali bevetésére.

Van aki kevésbé optimista. Jeffrey Wright közel-kelet szakértő szerint valóban előnyt ad a rakétarendszer, ez azonban nem semlegesíti az összes fenyegetést. Például, ha annyi rakétát lőnek ki, amennyit nem tud elhárítani a rendszer. Továbbá arra kényszerítheti az Izrael-ellenes erőket, mint a rakéták fejlesztésében élen járó Iránt, hogy korszerűsítsék a technikáikat, amivel kicselezhetik a Vaskupola rendszert.

A Vaskupola felülírhatja az erőviszonyokat
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen