szerző:
MTI

Éttermeket zárattak be és őrizetbe vettek két embert Kelet-Kínában annak jeléül, hogy a hatóságok megálljt kívánnak parancsolni az orvvadászatnak, különösen a húsukért és agyvelejükért kedvelt majmok befogásának.

A kínai média csütörtöki közlése szerint a rendőrséget egy bejelentés vezette nyomra, amely szerint a veszélyeztetett rövidfarkú makákók húsából készült ételeket szolgálnak fel a kelet-kínai Csianghszi tartomány Cehszi megyéjében. A majmokat a környező hegyekben fogták be, és a helyi piacon adták el őket. Levágásuk után húsukat 560 jüan (20 ezer forint) kilónkénti áron értékesítették. A különleges majomagyvelő kilója 1600 jüan.  

A hatóságok tájékoztatása szerint az őrizetbe vételt továbbiak fogják követni. Négy helyi hivatalnokot már felmentettek az állásából, köztük van az erdészeti hivatal vezetője is. 

A tartományi vezetők határozottan állítják, hogy megfékezik az orvvadászatot a régióban, és ennek érdekében máris szigorú razziákat tartanak a falusi piacokon, szállodákban és éttermekben. Korábbi sajtójelentések arról számoltak be, hogy Cehszi éttermeiben más különleges ínyencségeket is felszolgáltak, így bambusz patkányokat és örvös sertésborzot is. 

Kínában különösen a déli országrész lakóit jellemzik úgy, hogy mindent megesznek, ami mozog, de országszerte sok helyütt van még hagyománya az egzotikus vadak fogyasztásának. Állítólag az utóbbi években az elrettentő büntetések - a betegségektől való félelemmel és az állatvédők megjelenésével egyetemben - némileg visszaszorították a ritka vadakból készült ételeket. A kínai törvények szerint azok, akik védett állatokat ejtenek fogságba vagy ölnek meg, tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!