szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem talált semmilyen különleges anyagot a NASA Curiosity marsjárója a november 20-án gyűjtött első talajmintában - jelentették be az Amerikai Geofizikai Társaság hétfői ülésén.

A Curiosity olyan anyagokat keres a felszínen, amelyek az élet fenntartásához nélkülözhetetlenek, így például szerves anyagokat. A rover most készült el a minta elemzésével, és nem talált olyan vegyületet benne, amely az élet "építőkockája" volna.

A mintában víz és más, szervetlen anyagok voltak, valamint karbonát- és klórnyomok, ezek eredetéről azonban vitatkoznak a kutatók, noha lehetséges, hogy szerves anyagok bomlásából származnak. 

Mint azt Paul Mahaffy, a kutatójármű mintaelemző részlegének vezetője elmondta: "rendkívül bizonytalanok vagyunk mind a szén-, mind a klórnyomok tekintetében". A tudósok elsősorban azért óvatosak, mivel nem rendelkeznek elég bizonyítékkal arról, hogy ezek az anyagok valóban a Marsról származnak. Lehetséges, hogy a megtalált minimális mennyiségű klór és szén még a Földről került a vegyelemző készülékbe.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes