szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyiptomi államfő és az ellenzék közötti párbeszédet tartja a belpolitikai krízis egyetlen és legjobb megoldásának a nagy hatalmú hadsereg, amely szombaton először reagált hivatalosan a november 22-én kirobbant, erőszakossá fajult alkotmányos válságra.

A szóvivője által kiadott közleményben a hadsereg a demokratikus szabályoknak és az egyenlőség elvének tiszteletben tartását sürgette, és arra figyelmeztetett, hogy a tárgyalások hiánya katasztrófához vezet, amit - mint írták - nem engedhetnek meg.

"A párbeszéd az egyetlen és a legjobb módszer, amely lehetővé teszi a kompromisszumot, valamint a nemzet és az állampolgárok érdekeinek jobb képviseletét" - áll a közleményben, amelyben a hadsereg azt is hangsúlyozta, hogy mindig "az egyiptomi nép oldalán állt, és elszánt egységének megőrzésére".

Egy, a hadsereg vezetéséhez közel álló, névtelenül nyilatkozó forrás közölte, hogy ez az állásfoglalás nem egy jövőbeni politikai beavatkozás előjele.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tavalyi februári bukása után a hadsereg legfelső katonai tanácsa vette át az ország irányítását a parlamenti és elnökválasztások megtartásáig.

Mohamed Murszi - akit az iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltjeként júniusban választották meg államfővé - november 22-én rendeleti úton szinte teljhatalmat biztosított saját kezében arra hivatkozva, hogy a régi rezsim "kiszolgálóiból" álló igazságszolgáltatás hátráltatja a demokratikus átmenetet. Az ellenzék azt követeli, hogy Murszi vonja vissza a maga számára szinte korlátlan hatalmat biztosító november 22-i rendeletét, és tegye félre az új alkotmány túlnyomó iszlamista többséggel megírt, vitatott tervezetét.

A hadsereg nem foglalt állást sem az egyik, sem a másik fél oldalán.

A Muzulmán Testvériség azonnal üdvözölte és a politikai válság lezárását segítő lépésnek minősítette, hogy a hadsereg párbeszédet szorgalmaz. Az iszlamista párt szerint az állásfoglalás "kiegyensúlyozott" volt, és a hadsereg helyesen teszi, hogy nem avatkozik bele a politikai életbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár az ITM prezentációja tényként kezeli az egyetemek modellváltását, a tárca szerint szabadon dönthetnek

Bár az ITM prezentációja tényként kezeli az egyetemek modellváltását, a tárca szerint szabadon dönthetnek

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás