szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megroppant a húsz hónapja tartó polgárháborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere, és várhatóan hamarosan összeomlik - véli a német hírszerzés vezetője.

Gerhard Schindler, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lapnak elmondta: pillanatnyilag kiegyensúlyozottak az erőviszonyok a rezsim és a fegyveres ellenzék között, de Aszad kezei közül egyre inkább kicsúszik az ellenőrzés az ország felett. "Sokasodnak a jelei annak, hogy a damaszkuszi rendszer a története utolsó szakaszába érkezett" - mondta a BND elnöke.

Az egykoron 320 ezres létszámú szíriai hadsereg már kerüli a közvetlen összeütközést a lázadókkal. A rezsim további veszteségektől és a katonaszökevények számának folytatódó emelkedésétől tart, ezért inkább a légitámadásokra helyezte át a hangsúlyt. A lázadó csoportok közötti együttműködés viszont egyre szorosabb, aminek révén mind hatékonyabban küzdenek Aszad ellen - mondta a német hírszerzés vezetője. Ezt a polgárháborút "nem éli túl az Aszad-rendszer" - tette hozzá. A 2011 tavaszán elkezdődött polgárháborúnak becslések szerint több mint 41 ezer halálos áldozata van a közel-keleti országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Kivágták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből a kormánykritikus dalokat

Kivágták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből a kormánykritikus dalokat