szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Anyagi segítséget kért az arab államoktól vasárnap Mahmúd Abbász, a palesztin nemzeti hatóság vezetője, hogy pótolják a hatóság költségvetésében a palesztinok ENSZ-státusának felemelése nyomán keletkezett, havi mintegy 100 millió dolláros hiányt.

Miután az ENSZ-közgyűlés a közelmúltban nem tag megfigyelő állammá minősítette a palesztin területeket, Izrael leállította a palesztinok nevében beszedett vámok átutalását a palesztin hatóságnak. "Az összeomlás állapotában vagyunk. Nem tudunk fizetéseket folyósítani. Ezért biztonsági hálót kell ajánlaniuk... Gyorsan meg kell ismernünk az álláspontjukat" - mondta Abbász az Arab Liga tagállamai külügyminisztereinek Katar fővárosában, Dohában. A tanácskozás résztvevői nyilatkozatban szólítottak fel arra, hogy azonnal hajtsák végre a márciusi bagdadi arab csúcs határozatát, amely havi 100 millió dollárt ígért a palesztin területeknek. A határozat ugyanakkor nem határozta meg, hogy ki és hogyan fogja kifizetni az összeget.

Mahmúd Abbászra nagy nyomás nehezedik azért, hogy segélyt szerezzen, mivel a vele szemben álló, a Gázai övezetet irányító Hamász októberben komoly segítségre kapott ígéretet a katari emírtől. A múlt héten Szalám Fajjád, a palesztin autonóm területek miniszterelnöke felszólította a gazdag arab országokat, hogy küldjenek havi 240 millió dollárt a kormány működőképességének fenntartása érdekében. A palesztin hatóság azóta, hogy 1994-ben megalakult, folyamatosan anyagi gondokkal küzd, részben az izraeli korlátozó intézkedések, részben saját működésének alacsony hatékonysága és korruptsága miatt. Izrael bejelentette, hogy a visszatartott összeget azoknak a hatalmas adósságoknak a törlesztésére fordítja, amelyeket a palesztin hatóság izraeli partnereivel, főleg az áramszolgáltató vállalattal szemben halmozott fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról