szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Afganisztánban, Iránban, a Maldív Köztársaságban, Mauritániában, Pakisztánban, Szaúd-Arábiában és Szudánban kivégzés fenyegeti az ateistákat, illetve a vallásukat feladókat - derült ki egy jelentésből. Még az USA-ban is sok helyen leprásként tekintenek a vallástalanokra.

A világ számos országában üldözik és hátrányos megkülönböztetésben részesítik az ateistákat és vallástalanokat - állítja az a tanulmány, amelyet az emberi jogok napja alkalmából hétfőn hoztak nyilvánosságra Genfben.

A Nemzetközi Humanista és Etikai Unió (IHEU) elnevezésű, nem kormányzati szervezet tanulmánya szerint az ateistákat legalább hét országban halálbüntetéssel sújtják.

Az ateisták mindenekelőtt az iszlám országokban vannak kitéve az állam, illetve a vallási vezetők fenyegetésének. Ugyanakkor Európa néhány keresztény országában és az Egyesült Államokban is előfordul, hogy "leprásként" tekintenek rájuk - írja jelentésében a genfi székhelyű, az ENSZ-szel szorosan együttműködő szervezet.

A jelentés szerint egyes országokban a törvények odáig elmennek, hogy megtagadják az élethez való jogot az ateistáktól, korlátozzák lelkiismereti és véleményszabadságukat, megfosztják őket alapvető polgári jogaiktól.

A tanulmány készítői mintegy 60 országot vizsgáltak. Állításuk szerint a legsúlyosabb a helyzet Afganisztánban, Iránban, a Maldív Köztársaságban, Mauritániában, Pakisztánban, Szaúd-Arábiában és Szudánban, ahol kivégzés fenyegeti az ateistákat, illetve a vallásukat feladókat. A tanulmány szerint a kivégzést hivatalosan ugyan nem vallási okokból hajtják végre, hanem más koholt vádak alapján ítélkeznek.     

Több helyütt, köztük Malájziában arra kényszerítik az embereket, hogy vallási közösség tagjaként regisztráltassák magukat. Csupán néhány vallás között lehet választani, az iszlám mellett viszont sem a keresztény, sem zsidó a vallás nem engedélyezett, ami sokakat hazugságra ösztönöz, például annak érdekében, hogy útlevelet kapjanak. Hivatalos irat nélkül nem kelhetnek útra, nem vezethetnek autót, nem mehetnek egyetemre és nem vehetnek igénybe egészségügyi ellátást.

A tanulmány szerint több európai, afrikai, latin-amerikai és észak-amerikai világi országban "kiváltságos helyzetben" vannak a keresztény egyházak. Görögországban és Oroszországban az ortodox egyházat védik a bírálatok elől, képviselőiket az állami ünnepségeken díszhely illeti meg. Nagy-Britanniában az anglikán egyház püspökei automatikusan a parlament felsőházának tagjai. Az Egyesült Államokban az alkotmány védi a véleményszabadságot és a szabad vallásgyakorlást. Mégis, legalább hét szövetségi államban az ateisták nem tölthetnek be közhivatalt. Arkansas-ban törvény tiltja, hogy ateisták bírósági perekben tanúskodjanak.

Az IHEU-nak mintegy 40 országból, köztük Magyarországról  csaknem 120 ateista, illetve világi tagszervezete van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben