szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Enyhe büntetéssel megúszták tettüket egy hírhedt északi- és balti-tengeri kalózvezér koponyájának tolvajai Németországban.

Két férfi három éve lopta el a Hamburgi Történeti Múzeumból a koponyát, amelyről úgy tartják, hogy a Hanza-városban 1401-ben lefejezett Klaus Störtebeker kalózvezéré volt. Az egyik koponyatolvajt egy év felfüggesztett börtönre ítélték, társát bizonyíték hiányában felmentették, egy harmadik embert azonban 2000 euró pénzbírság megfizetésére ítéltek a "zsákmány" elrejtéséért. 

A vádlottak védője a perben megpróbálta kétségbe vonni a koponya hitelességét, de a bíróság szerint az ítéletnél nem vehető figyelembe, hogy az ellopott múzeumi tárgy egy hírhedt kalózvezéré vagy egy névtelen középkori kivégzetté volt-e. Störtebeker és társai az Északi- és a Balti-tengeren akadályozták portyáikkal a felvirágzó kereskedelmet. A Vitális Testvérek elnevezésű, skandináv eredetű kalózszövetség vezetőjét végül Helgolandon elfogták és 1401-ben (vagy 1400-ban) kivégezték. 

A legenda szerint azt ígérték neki, hogy emberei közül életben hagyják mindazokat, akik előtt még lefejezve is el tud haladni. A legenda szerint 11 kalóz előtt haladt el, mielőtt elvágódott, a tengeri rablókat azonban egytől egyig kivégezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés