szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondott tisztségéről Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter.

Lemondott tisztségéről Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter pénteken. Liberman, aki ellen egy régi ügy miatt csalás és bizalommal való visszaélés miatt emeltek vádat, közleményében közölte: bár nem követett el bűncselekményt, úgy döntött, hogy lemond külügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, továbbá (parlamenti képviselői) mentelmi jogáról. Egyben reményét fejezte ki, hogy mielőbb sikerül tisztáznia magát. 

Az izraeli igazságügy-minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy vádat emelnek a külügyminiszter ellen. A vád szerint a miniszter Izrael volt fehéroroszországi nagykövete révén jogtalanul jutott hozzá saját bűnvádi eljárásával összefüggő bizalmas információkhoz, és cserében segítette a diplomata karrierjét. Eredetileg választási kampány illegális finanszírozásával, illetve közpénzek szabálytalan felhasználásával is gyanúsították, de Jehuda Weinstein államügyész közleménye szerint erre végül nem találtak elég bizonyítékot, így azt a dossziét lezárták. A legkisebb vád is beárnyékolhatja azonban a politikai karrierjét, és a jelentés után egy nappal a miniszter döntött lemondásáról. 

Az eddigi közvélemény-kutatások szerint a Liberman vezette a Jiszráel Béténu nacionalista jobboldali párt és Benjámin Netanjahu pártja, a Likud alkotta választási szövetség várhatóan győz a január 22-i parlamenti választásokon. A szókimondó külügyminiszter, a kormánykoalíción belüli befolyásos politikus nacionalista szólamairól ismert, és a választási kampány kulcsfontosságú szereplőjének számított. A népszerűségi listákon előkelő helyet elfoglaló, moldovai születésű politikus nélkül egyes közvélemény-kutatók szerint a pártszövetség támogatottságának csökkenésére lehet számítani. A kormányfői hivatal egyik illetékese szerint Netanhaju látja el ideiglenesen a külügyminiszteri feladatokat a választásokig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja