szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem vállalja a külügyminiszteri tisztséget az új amerikai kormányban Susan Rice ENSZ-nagykövet.

A diplomata Barack Obama amerikai elnöknek csütörtökön írt levelében közölte: rendkívül megtisztelő számára, hogy az elnök fontolóra vette jelölését a külügyminiszteri posztra, és biztos abban, hogy képes is lenne hozzáértéssel ellátni a külügyminiszteri teendőket, ugyanakkor jelölése esetén a jóváhagyási eljárás bizonyosan "hosszú, bomlasztó és költséges lenne".

Barack Obama nemrég azt mondta: Susan Rice "nagyon alkalmas" a poszt betöltésére, de még nem döntötte el, hogy ki legyen a külügyminiszter. Az ENSZ-nagykövet szeptember óta politikai támadások célpontjává vált, miután napokkal az Egyesült Államok bengázi konzulátusa ellen elkövetett terrortámadás után azt állította, hogy az incidens voltaképpen egy elfajult spontán tiltakozás volt, amelyet egy Floridában forgatott iszlámellenes film provokált ki.

Rice alkalmasságával kapcsolatban bírálói az elmúlt hetekben több más kifogást is emeltek. A diplomata a 90-es években az Afrikáért felelős helyettes államtitkár volt külügyminisztériumban és a The Wall Street Journal szerint éppen ő okolható azért, hogy az Egyesült Államok nem avatkozott be az 1994-es ruandai mészárlás idején, 1998-ban nem sikerült kibékítenie egymással Etiópiát és Eritreát, valamint ugyanabban az évben hagyta megdönteni Joseph Kabila kongói elnököt.

Miután Susan Rice visszalépett, nőttek John Kerry demokrata szenátornak, a szenátus külügyi bizottsága elnökének az esélyei a külügyminiszteri tisztség elfoglalására. Rice-szal ellentétben Kerry szenátusi jóváhagyása a külügyminiszteri poszton nem ütközne akadályokba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!