szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hamász zajos ünnepléssel nyilvánította ki gázai győzelmét. Izraelben viszont úgy vélik, ezzel csak a becsületüket mentik, miután nem sikerült semmit elérniük a rakétázásokkal, és súlyos veszteségeket szenvedtek. A hamász vezére a megszállt területek visszaszerzését ígéri, az izraeliek a Hamász-vezetők likvidálását.

Annak ellenére, hogy a Hamász vezetése éppen a győzelmet ünnepli, húsz éve nem volt ekkora csend Gázában – fogalmazott a Reuters újságírójának kérdésére egy magas rangú izraeli katonai vezető a napokban. Emlékeztetett, a novemberi izraeli-palesztin konfliktus során a zsidó államnak sikerült visszatartania a Hamászt az újabb fegyveres összecsapástól.

A nyolc napig húzódó harcokban 170 palesztin és 6 izraeli vesztette életét, mielőtt egyiptomi segítséggel alá nem írták a tűzszüneti megállapodást. A Hamász katonai szárnya – amely története során először képes volt rakétákat kilőni Tel Aviv és Jeruzsálem városára – azt állítja, hogy az izraeli szárazföldi offenzíva elmaradása felér a győzelemmel.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó izraeli katonai vezető szerint ugyanakkor engedni kellett, hogy a Hamász „presztizsveszteség” nélkül kerüljön ki a harcokból, ha ezért cserébe nem okoznak több gondot izraelnek.

A becsületüket mentették

A múlt héten több ezer palesztin vonult utcára azért, hogy együtt üdvözöljék száműzetésben élő vezetőjük, Khaled Meshal első látogatását a Gázai övezetben. Meshal ekkor jelentette be a palesztinok győzelmét, majd megígérte, hogy visszaszerzik az Izrael által elfoglalt összes területet.

„A palesztinok öröme egyáltalán nem a győzelmeből fakadt, hanem abból, hogy végre előbújhattak az óvóhelyeikről” – mutatott rá a magas rangú tiszt, aki szerint „a Hamász hatalmas vereséget szenvedett, ezért igyekezett menteni a becsületét”.

Robbanás Gázában
©

A tűzszünettel egyébként a palesztinoknak lehetősége nyílt arra, hogy hozzáférjenek a Gázai övezet határánál lévő mezőgazdasági területekhez és halastavakhoz, amelyeket korábban Izrael nem engedélyezett. Ráadásul kilátásba helyezték, hogy a zsidó állam idővel enyhítené Gáza blokádját is.

Meg vannak félemlítve

Azóta egyébként elszórtan történtek csak összecsapások: az izraeli határőrök a héten két palesztint lőttek le azért, mert azok megközelítették a szögesdrótot. A katonai vezető szerint azonban ezek az esetek ritkák, és általában nem is a Hamász vagy más fegyveres erők felhívására történnek.

„Nem beszélve arról, hogy a militáns csoportok alaposan meg vannak félemlítve az izraeli hadsereg által” – hangsúlyozta az izraeli hadsereg magas rangú vezetője, majd hozzátette, hogy „ekkora csend, mint az elmúlt hónapban, húsz éve nem volt már Gázában”.

A palesztinok először 1993-ban harcoltak ki korlátozott önrendelkezést a terület felett, de a Gázai övezet 2000-ben kezdődött ellenállásának hatására Izrael öt évvel később kivonult az területről. A Hamász, amely 2007-ben vette át a földsáv kormányzását, rendszeren indít fegyveres akciókat a zsidó állam ellen.

A következő kör keményebb lesz

A Reuters újságírójának nyilatkozó katonatiszt arról nem beszélt, hogy vajon mennyi ideig tart majd ez a viszonylagos „nyugalmi” állapot, azt viszont megerősítette, hogy nagyon is számolnak a megújuló rakétatámadásokkal.

Bár november közepén egy izraeli légicsapás megölte Ahmed al-Dzsabarit, a Hamász katonai szárnyának parancsnokát, a magas rangú tiszt szerint számos középvezető túlélte a támadásokat.

A nyolc napos gázai konfliktus során izraeli vezetők azzal vádolták a palesztinokat, hogy korházakból, és más civil objektumokból löttek ki rakétákat a zsidó állam területére.

„Bár a Shifára (a gázai övezetben található kórház) a jövőben sem fogunk lőni, azt már nem ígérhetem meg, hogy ugyanolyan körültekintően fogunk célozni, ahogyan azt eddig tettük. Szeretnénk megölni a (Hamász) dandártábornokait, az összes parancsnokkal egyetemben” – fogalmazott a Reuters kérdésére a katonai vezető.

Gázai korházi jelentések szerint a harcokban elhunyt palesztin áldozatoknak legalább a fele civil volt. Izrael ezzel szemben azt állítja, hogy a halálos áldozatok kétharmada – nagyjából 120 ember – a Hamász katonai szárnyának tagja volt.

Nem maradt több rakétájuk

Az izraeli sajtóban megjelent információk szerint a légitámadások során a hadsereg megsemmisítette a Gázában lévő összes nagy hatótávolságú rakétát – azokat, amelyekkel a 75 kilométer távolságra lévő Tel-Avivot lőtték a palesztinok.

A vaskupola védelmi rakétavédelmi rendszer értelmetlenné teszi a palesztin rakétatámadásokat
©

A katonai vezető a hírügynöksgének ennek kapcsán elárulta, úgy tudják, hogy ezek az iráni gyártmányú Fajr-5, illetve a Hamász által Gázában „házilag készített” Kasszám M-75 elnevezésű rakéták voltak. Utóbbiak hatótávolsága közel azonos az eredetivel, de a bennük lévő robbanófejek csak tizedannyira hatékonyak.

Megjegyezte, hogy a légicsapások elpusztítottak több tucat Kornet tankelhárítót, valamint néhány pilóta nélküli repülőgépet is. Ezek pótlása rengeteg időt vesz majd igénybe, tette hozzá a magas rangú katonai vezető, aki szerint ígéretet kaptak Egyiptomtól is, hogy az észak-afrikai ország megakadályozza a Gázába irányuló fegyvercsempészetet.

A Hamász tagadja, hogy fegyverkészletének jelentős része megsemmisült volna, és üdvözli a tényt, hogy néhány rakétájuk elérte Tel-Aviv és Jeruzsálem városát – noha ezek mind lakatlan területre estek, vagy megsemmisítette őket a Vaskupola nevű védelmi rendszer.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ma szárazföldön is megtámadhatja Izrael Gázát

Az izraeli légierő folytatta pénteken a palesztin fegyveresek elleni légi csapásokat a Gázai övezetben. Egyre valószínűbb, hogy Izrael szárazföldi támadást is indít, mert harckocsik, páncélozott járművek és alakulatok gyülekeznek az övezet határánál.

hvg.hu/Klopfstein-László Kornél, Tel-Aviv Világ

Izraeli bombázások: Gázában alig van áram és víz

Vasárnap újabb rakétákat lőttek ki Tel-Aviv városára, amelyeket azonban megsemmisített a Vaskupola nevű védelmi rendszer. A Gázai övezetben azonban egyre több a légicsapások áldozata, akadozik az áram- és a vízellátás is. Folyamatosan frissülő tudósítás Tel-Avivból.

MTI Világ

Megsértették a tűzszünetet, izraeli katonák lövöldöztek Gázában

Izraeli katonák lelőttek egy 21 éves palesztint és megsebesítettek legalább hetet pénteken az Izrael és a Gázai övezet déli része közti határtérség gázai oldalán. Ezzel először sértették meg a szerda este életbe lépett tűzszünetet - közölte egy palesztin egészségügyi tisztségviselő.

Klopfstein-László Kornél Világ

Izraelre kilőtt rakétákról neveztek el parfümöt Gázában

Egy gázai kozmetikai cég a Hamász által Tel-Avivra, illetve Jeruzsálemre kilőtt rakétákról nevezte el legújabb parfümjének illatát – tudta meg az Ynet.com izraeli hírportál. Az illatszereket forgalmazó cég elárulta: az aroma legalább olyan „vonzó és kellemes” lesz, mint a palesztin ellenállás rakétái.

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám