szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Adam Lanza tizenkét kislányt, nyolc fiút és hat felnőtt nőt ölt meg, mielőtt magával is végzett pénteken a connecticuti Newtown Sandy Hook általános iskolájával - közölte hivatalosan a rendőrség. A meggyilkolt gyermekek mindegyike hat, illetve hétéves volt, valamennyien az iskola előkészítő osztályába jártak.

A 27 éves Victoria Leigh Soto a testével védte az elsőosztályosokat, amikor a gyilkos és a gyermekek közé vetette magát. A The Independent of Sunday című brit vasárnapi lap címoldalán "Sandy Hook hősnője" aláírással közölte a fényképét. A tanárnő a jelentések szerint több gyermeket elrejtett a mosdóban, és a testével védelmezte őket a golyóktól.

Az iskola több alkalmazottja is hősként viselkedett. Például az a munkás, aki bekapcsolta a házi telefont, hogy figyelmeztesse a többieket, valami baj van az épületben. Az a gondnok, aki az életét kockáztatva végigrohant a termeken, hogy figyelmeztessen a veszélyre. Az az irodai alkalmazott, aki négykézláb vezetett ki tizennyolc gyermeket biztonságos helyre, majd papírt és ceruzát adott a kezükbe, hogy nyugton maradjanak.

Az iskola alkalmazottai - többen az életük árán - számos életet mentettek meg. "Hihetetlen hőstetteket hajtottak végre" - mondta Janet Robinson körzeti főfelügyelő. "A tanárok valóban a diákokra koncentráltak" - mondta újságíróknak szombaton.

Miután Adam Lanza fegyverrel a kézben berontott az iskolába, Mary Sherlach, az iskola pszichológusa és Dawn Hochsprung iskolaigazgatnője feléje rohant. A 47 éves Hochsprungot akkor lőtte le, amikor megütötte a fegyveres férfit. Az 56 éves Sherlach veje, Eric Schwartz szerint úgy halt meg, hogy azt tette, amit szeretett: gyerekekkel foglalkozott.

Az egyik tanár, Theodore Varga elmondta: amikor  elkezdődött a lövöldözés, az egyik gondnok végigrohant a termeken, hogy figyelmeztesse az embereket. Neki sikerült túlélnie a lövöldözést. Kaitlin Roig tanárnő 15 diákot egy kis mosdóban rejtett el, s egy könyvespolcot húzott az ajtó elé, és felszólította a gyerekeket, maradjanak nyugton.

A rendőrség továbbra is nyomoz annak felderítésére, hogy miután megölte otthon az anyját, Lanza miért ostromolta meg több fegyverrel az iskolát. A rendőrség korábban közölte, hogy bizonyítékokat talált az indítékra, de egyelőre nem hozza őket nyilvánosságra.

A fiúnak gondjai voltak a közösségbe való beilleszkedéssel, és az anyja több évre kivette az iskolából, magántanuló volt - mondta el Louise Tambascio, a My Place étterem tulajdonosa, ahol az anya törzsvendég volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Egy férfi, két nő, egy fotó, egy mém – nincs új a nap alatt

Egy férfi, két nő, egy fotó, egy mém – nincs új a nap alatt

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell