szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iráni elnök lemondta vasárnap törökországi látogatását, miután vezérkari főnöke az előző nap azt állította: Európát is fenyegető "világháborúhoz" vezethet a Patriot rakéták törökországi telepítése - jelentette az Anadolu török hírügynökség.

Mahmúd Ahmadinezsád elnököt Tayyip Erdogan török miniszterelnök hívta meg hétfőre Konya városba arra az ünnepségre, amelyet a legnagyobb perzsa szúfi misztikus költő, jogtudós, filozófus, iszlám teológus, a 13. században élt Rúmi halálának évfordulóján rendeznek meg minden évben.

A két vezető a szíriai konfliktusról is megbeszélést folytatott volna egymással, valamint az amerikai szankciók Teheránra gyakorolt hatásáról, továbbá az iráni kőolaj és földgáz törökországi importjáról.

Ahmadinezsád programjainak torlódására hivatkozva mondta le a látogatást - jelentette az Anadolu diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Hasszán Firouzabadi iráni vezérkari főnök azt mondta szombaton: megérti, hogy Ankara szeretné biztonságban érezni magát, de szerinte a rakéták telepítési tervét ennek ellenére fel kell adnia. A tervezett rakétatelepítés nagyon veszélyes az emberiség, így Európa jövője szempontjából is – állította.

Irán továbbra is hűséges szövetségese Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, aki ellen 21 hónapja tart a népfelkelés.

A Patriot légvédelmi rakétaütegek telepítését Ankara novemberben kérte a NATO-tól, hogy a polgárháború sújtotta Szíriával határos vidékének biztonságát szavatolja. Az észak-atlanti szövetség december 4-én határozott arról, hogy eleget tesz a kérésnek. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter pénteken hagyta jóvá két Patriot légvédelmi rakétaüteg és az azt működtető amerikai személyzet Törökországba küldését, miután Németország és Hollandia is hasonlóan döntött.

Iráni tisztségviselők már korábban is azt mondták, hogy a rakétatelepítés csak mélyíti a Közel-Kelet instabilitását, és súlyosbítja a szíriai konfliktust.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást