szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eredetileg tervezettnél egy héttel későbbi dátumot, február 24-ét javasolta a parlamenti választásokra alkalmas időpontként Giorgio Napolitano olasz államfő szerdán.

Az államfő azt követően módosította a választások tervezett időpontját, hogy a belügyminiszter jelezte a parlament előtt levő költségvetési törvény megszavazásának elhúzódását. A belügyminiszter hangoztatta, hogy ha a törvényhozás a héten el is fogadja a költségvetést, akkor is több idő kell a választás előkészítéséhez. 

A jobbközépet vezető Silvio Berlusconi előző nap a választások elhalasztását szorgalmazta arra hivatkozva, hogy a "túlzott kapkodás" helyett pártjának, a Szabadság Népének (PdL) több időre van szüksége. Az olasz sajtó biztos benne, hogy a PdL végül megszavazza a költségvetést, és Napolitano a hét végén feloszlatja a római parlamentet. 

Ezzel egy időben Andrea Riccardi, a Monti-kormány integrációs minisztere egy könyvbemutatón arról beszélt, hogy Monti ugyancsak a hét végén "politikai programmal felérő kiáltványt" mutat be, amellyel a centrumerőket kívánja szövetségre hívni. 

Sajtóértesülések szerint a Monti vezette pártlista már elkészült. A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népével (PdL) szemben a Pierferdinando Casini vezette Kereszténydemokrata Unió, a képviselőház jelenlegi elnöke, Gianfranco Fini nevével fémjelzett Jövő és Szabadság Olaszországért, a Luca Cordero di Montezemolo vezette Jövő Olaszországa egyesül a PdL-ből távozó politikusokkal, köztük a Berlusconi-kormány volt külügyminiszterével, Franco Frattinivel, valamint a Monti-kormány minisztereivel. A Monti nevével fémjelzett centrumot a balközép Demokrata Párt (PD) is kész támogatni.

A felmérések szerint a Monti vezette pártszövetség 15-20 százalékra pályázhat a választásokon, a PD több mint 30 százalékra, a Berlusconi vezette PdL 15 százalékon áll, míg 20 százalékos a támogatottsága a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalomnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Momentumos politikust igazolt a DK

Momentumos politikust igazolt a DK

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor