szerző:
MTI

Barack Obama elnöksége alatt is folytatódott a terroristagyanús személyek külföldön történő őrizetbe vételének és vádemelés nélküli fogva tartásának gyakorlata - írta szerdai számában a The Washington Post.

A lap értesülése szerint tavaly augusztusban a kelet-afrikai Dzsibutiban a helyi hatóságok homályos ürüggyel őrizetbe vettek három szomáliai származású férfit - két svéd állampolgárt és egy nagy-britanniai lakost - akiket a börtönükben amerikai ügynökök hallgattak ki. A három férfit azzal vádolták meg, hogy támogatói a szomáliai iszlamista as-Sabab fegyveres szervezetnek.

A New York-i szövetségi nagyesküdtszék októberben emelt vádat a svéd állampolgárságú, 23 éves Ali Yasin Ahmed és a 29 éves Mohamed Yusuf, valamint a Nagy-Britanniában élő, 23 éves Mahdi Hashi ellen. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei ezután vették át a három fogoly őrizetét és szállították át őket titokban az Egyesült Államokba.

Az ügyre december 21-én derült fény, amikor a vádlottak először jelentek meg a brooklyni szövetségi bíróság tárgyalótermében. A lap szerint az eset újabb bizonyítéka annak, hogy Barack Obama elnöksége alatt is folytatódott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán bevezetett és széles körben elítélt gyakorlat, hogy terrorizmussal gyanúsított személyeket amerikai hatóságok külföldön szabályos jogi eljárás nélkül tartassanak fogva és hallgassanak ki.

A The Washington Post rámutatott, hogy a titkos fogva tartás gyakorlata egybek között azért folytatódik, mert a kormány és a kongresszus nem tudott megállapodni arról, hogyan öntsék törvényes formába a terrorizmussal gyanúsított személyek külföldi elfogásának eljárását. 

A Fehér Ház és a Capitolium közötti nézetkülönbségek megakadályozták Obamát abban is, hogy a 2008-as választási ígéreteivel összhangban bezárassa a guantánamói katonai börtönöket, és polgári bíróság elé állítassa az ott fogva tartott, feltételezett al-Kaida-tagokat.

A kormány a maga részéről azt ellenzi, hogy terrorizmussal gyanúsított személyeket katonák tartsanak fogva, és hogy hadbíróság elé állítsák őket. Megállapodás híján Washington számára egyszerűbb, hogy Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában dróncsapásokkal végezzen a terrorizmussal gyanúsított személyekkel.

A The Washington Post szerint a dzsibuti hármak esete nem egyedülálló, mert egy szövetségi bíróságon már 2011 decemberében meghallgattak egy férfit, akit az as-Sabab támogatásával vádolnak. Az eritreai állampolgárságú Mohamed Ibrahim Ahmedet Nigériában fogták el és az ottani börtönben amerikai ügynökök hallgatták ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej