szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Állampolgárságot adományozott Gérard Depardieu francia színésznek Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az erről szóló rövid közlemény csütörtökön a Kreml honlapján jelent meg.

Depardieu azt követően vette fontolóra állampolgársága megváltoztatását, hogy hazájában szerinte méltatlan bírálatok össztüzébe került, amikor egy belga településen vásárolt ingatlant a francia adószabályok megkerülésére. A francia elnök ugyanis a leggazdagabb réteg számára 75 százalékos adó kivetését helyezte kilátásba. Oroszországban 13 százalékos adót kell fizetni a jövedelem után.

A színész december közepén az őt ért - mások mellett Francois Hollande elnök szájából is elhangzott - kritikák miatt nyílt levélben jelentette ki, hogy kész visszaadni francia útlevelét és társadalombiztosítási kártyáját. Később azt is megszellőztette, hogy Putyintól akár orosz útlevelet is kaphat.

Putyin válaszul még az ünnepek előtt kijelentette, hogy barátjának tekinti Depardieu-t, és közölte: bár tudja, hogy a színész szereti hazáját, és reméli, hamarosan túllesz élete ezen krízisén, ha akarja, kaphat orosz útlevelet és állampolgárságot.

A francia polgári törvénykönyv szerint ahhoz, hogy valaki feladja a francia állampolgárságot, szükséges, hogy egy más állam polgára legyen. A Kreml bejelentésével ez a feltétel most teljesült.

A világszerte népszerű filmsztár pályafutása során eddig több mint 150 filmben szerepelt. Az 1991-es Zöld kártya című produkcióban éppen egy olyan férfit alakított, aki álházassággal szeretné megkapni az amerikai állampolgárságot. A színészt Oroszországban szintén jól ismerik, az egyik bank hirdetésében is szerepel.

Depardieu: Oroszország "nagy demokrácia"

Depardieu csütörtök este a Pervij Kanal orosz tévé által nyilvánosságra hozott levelében megerősítette, hogy ő maga kérte Putyin elnöktől az orosz útlevelet, és "boldog", hogy kérését az elnök teljesítette. "Imádom Oroszországot, az embereket, a történelmét, az íróit" - tette hozzá.

A színész levelében "nagy demokráciának" nevezte Oroszországot, "olyan országnak, ahol a miniszterelnök nem bánik szánalmas alakként egy állampolgárral" - ezzel arra utalt, hogy Jean-Marc Ayrault francia kormányfő "meglehetősen szánalmasnak" nevezte Depardieu pénzügyi indíttatású emigrálását. Hangoztatta, hogy "nagyon szereti" Putyin elnököt, "ez kölcsönös", és minderről beszélt saját elnökének, Francois Hollande-nak is.

Depardieu szerint Oroszországban "jó élni", bár nem okvetlenül Moszkvában, amely túlságosan is nagy város az ő számára, aki "jobban szereti a vidéket" és aki "csodálatos helyeket ismer Oroszországban". A levél szerint szándékában áll megtanulni oroszul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció