szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török kormány "jelentős előrehaladást" ért el az Abdullah Öcalan életfogytiglanra ítélt kurd vezetővel folytatott tárgyalásokon a felkelők fegyverletételéről - közölte pénteken a kormánypárt egyik vezetője.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök főtanácsadója még hétfőn beszélt arról, hogy Ankara tárgyalásokat kezdett a betiltott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), csütörtökön pedig két kurd képviselő felkereshette Öcalant börtönszigetén. 

"A tárgyalások elértek egy bizonyos pontot, fontos előrehaladás történt, és némi eredményt is elértek, vagy el fognak érni" - közölte újságírókkal Nurettin Canikli, az Igazság és Fejlődés Párt (AK) parlamenti frakciójának helyettes vezetője. "Az a cél, hogy véget vessünk a terrorizmusnak, és történtek erőfeszítések ennek elérése végett" - nyilatkozta. Ugyanakkor a kapcsolatok felvétele ellenére a kormány folytatja az autonómiára törekvő kurd felkelők elleni katonai műveleteket. 

"A műveletek folytatódnak" - jelentette ki pénteken Idris Naim Sahin belügyminiszter az állami Anadolu hírügynökségnek adott interjúban. "Addig folytatódnak, amíg a csoport népünkkel szemben ellenséges tagjai képesek támadásokat végrehajtani vagy vért ontani" - fűzte hozzá. 

Yalcin Akdogan, Erdogan főtanácsadója pénteken a Star című újságban arról írt, "szó sincs arról, hogy felfüggesztjük vagy abbahagyjuk a terrorizmus elleni küzdelmet", és világossá tette, hogy a tárgyalásokkal párhuzamosan, azok kiegészítőjeként fennmaradnak a biztonsági intézkedések. Akdogan arra is figyelmeztetett cikkében, hogy azok a PKK-n belüli csoportok, amelyek ellenzik a konfliktus tárgyalásos rendezését, "szabotálhatják" a tárgyalásokat török célpontok elleni támadásaikkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve