szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aktív uniós hozzáállást vár az MKP és az EMT a szlovákiai jogfosztások ügyében.

Közös állásfoglalásban kér aktív hozzáállást az Európai Uniótól (EU) a Magyar Közösség Pártja (MKP) és az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) a magyar állampolgárságuk miatt folytonos zaklatásnak kitett felvidéki magyarok ügyében - közölte az MTI-vel Berényi József, az MKP elnöke szerdán. 

A két szervezet közös felhívását az tette indokolttá, hogy a szlovák rendőrség kedden újabb pénzbírságot rótt ki több felvidéki magyar állampolgárra amiatt, hogy azok megtagadták - a szlovák állampolgársági törvény és a vonatkozó szabályozások szerint - érvénytelenné vált személyi igazolványaik beszolgáltatását. Az újabb pénzbírság kiszabásáról szóló döntést kedden közölték az érintettek ügyvédjével, Nagy Tiborral, aki az ügyfelei ellen folytatott szabálysértési eljárás keretében, szóbeli egyeztetésen képviselte a lévai járási rendőrkapitányságra beidézett Dolník Erzsébetet, Kassai Gyulát és Gubík Lászlót. 

Berényi József az MTI-nek kifejtette: a közös állásfoglalásban a Magyar Közösség Pártja és az Emberi Méltóság Tanácsa felhívja az Európai Unió (EU), az Európa Tanács (ET) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) figyelmét arra, hogy az EU-ban a tagállamok egyenjogúságát csak az szolgálhatja, ha egyforma aktivitással kísérik figyelemmel a jogállamot érintő törvénykezést, illetve a hatóságok gyakorlatát. Ezért aktív hozzáállást kérnek az Európai Uniótól a szlovákiai jogfosztások és az érintettek folytatódó zaklatása ügyében - tette hozzá. 

Lomnici Zoltán, az EMT elnöke a közös felhívás kapcsán rámutatott, hogy bár Magyarország esetében számos kérdésben meglehetős aktivitással foglalt állást az EU és az ET, a felvidéki magyarok ügyében ez elmaradt, noha a jogsértések miatt az Európa Tanács bírósága és az Európa Parlament (EP) előtt is eljárás zajlik Szlovákiával szemben. Hozzátette: ennek ellenére és a fennálló helyzet dacára az európai intézmények semmilyen jelzéssel nem éltek a Szlovák Köztársaság irányába. "A két szervezet elvárja, hogy az ET és az EU egyenlő mércét alkalmazva közelítsen a felvidéki magyarok ügyéhez és vessen véget annak a jogsértő eljárásnak, amit Szlovákia folytat a saját állampolgáraival szemben" - fogalmazott Lomnici Zoltán. 

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke a fennálló helyzet kapcsán rámutatott: a szlovák hatóságok továbbra sem reagáltak azon korábbi kérésükre, hogy függesszék fel a felvidéki magyar állampolgárok ellen folyó eljárást arra az időre, amíg az Alkotmánybíróság döntést hoz a módosított szlovák állampolgársági törvény alkotmányosságáról. 

Az MKP politikusa szerint ez azt jelzi, hogy Robert Fico kormánya továbbra is fenn kívánja tartani a felvidéki magyar állampolgárok jogfosztott helyzetét és így hátrányos megkülönböztetésben részesíteni saját állampolgárainak egy csoportját. "A szlovák kormány fenn kívánja tartani a szlovákiai magyarok és a magyarországi szlovákok esetében alkalmazott külön mércét - szögezte le Berényi József, utalva arra, hogy míg a felvidéki magyar állampolgárokat megfosztják szlovák állampolgárságuktól, a külföldön élő, szlovák állampolgárságot szerzett szlovákokkal szemben senki sem alkalmaz ilyen intézkedést és ők a szlovákiai választásokon is részt vehetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött