szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban szombaton megjelent cikkével foglalkozott csütörtökön a Libération című francia és a Der Standard című osztrák napilap.

A Libération külpolitikai rovatában ismertette Bayer Zsolt írását, amelyet "a Magyarországon kirobbant újabb botránynak" nevezett. A francia baloldali lap kiemelte, hogy az "Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló" publicista olyan "cigány állatokról" írt, akik nem méltók az emberi életre, hiszen "ott és akkor ürítenek, ahol és amikor rájuk jön", a romák jelentős része "gyilkos", akiket meg kell semmisíteni.

Megemlítette, hogy Bayer kijelentései nemcsak az ellenzéki körökben, hanem a kormányoldalon is tiltakozást váltottak ki, valamint hogy az ellenzék, amely gyűlöletre való uszításnak tartja a szöveget, vasárnapra tüntetést tervez.

A Der Standard című vezető liberális osztrák napilap Orbánon a sor címmel jelentetett meg jegyzetet. "Egyesek, akik úgy gondolják, hogy ismerik őt, hidegvérű cinikusnak tartják Orbán Viktort, aki leginkább a többségi hangulathoz igazodik" - írta a szerző, Josef Kirchengast.

"Ez politikailag legitim, még ha nem is különösen rokonszenves dolog" - vélekedett. Aggasztóvá válik azonban - írta - , ha ehhez a taktikai meggondoláshoz szándékos kétértelműség is járul az emberi jogok és emberi méltóság kérdéseiben. Orbán Viktor kétségkívül se nem rasszista, se nem antiszemita, de "tart" olyan embereket, akik ezt a szegmenst szolgálják ki - írta. Közéjük tartozik a szerző szerint Bayer Zsolt is.

A Der Standard cikkíróját a Bayer-cikk nyelvezete az egykori nemzetiszocialista lapra, a Der Stürmerre emlékezteti. Bayer átlépett egy vörös vonalat, "hallgatni vagy elbagatellizálni nem lehet többé", Orbán Viktornak magának kell állást foglalnia, félreérthetetlenül - állt a Der Standard cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk