szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Franciaországnak a katonai beavatkozással Maliban "nincs más célja, mint a terrorizmus elleni harc" - mondta szombaton a francia államfő a hivatalába összehívott védelmi tanács ülését követően, miután péntek éjjel francia támogatással a mali kormányhadsereg visszafoglalt egy stratégiailag fontos várost az iszlám radikális erőktől..

"Franciaország semmilyen más különösebb érdeket nem képvisel, csak egy baráti ország megóvását" - hangsúlyozta Francois Hollande. Hozzátette: "ezért üdvözölte a teljes nemzetközi közösség és valamennyi afrikai ország a lépést". Kiemelte: a mali hadsereg oldalán péntek óta harcoló francia erőknek sikerült feltartóztatniuk az ország déli része felé megindult iszlamistákat, akik súlyos veszteségeket szenvedtek el. Mali katonai források szerint a szombati harcokban több száz iszlamista életét vesztette.

A mali hadsereg a francia légierő támogatásával szombaton visszafoglalta az iszlamistáktól Konnát, a fővárostól, Bamakótól 600 kilométerre fekvő stratégiai fontosságú várost. Hollande leszögezte, hogy a francia beavatkozás ezzel még nem ért véget, mostantól az afrikai erők bevetését kell előkészítenie.  Mivel az iszlamisták az elnök szavai szerint következményeket helyeztek kilátásba, nemcsak a (Maliban fogva tartott) nyolc francia túsz, hanem minden francia állampolgár számára, bárhol is tartózkodjanak a muzulmán világban, Hollande bejelentette: a lehető leghamarabb megerősítik a biztonsági intézkedéseket Franciaország területén.

Francia Mirage vadászgépet töltenek fel üzemanyaggal a levegőben
©

"Minden szükséges elővigyázatossági intézkedést meg kell hozni a terrorfenyegetettséggel szemben a középületek és a közlekedési infrastruktúrák (pályaudvarok, repülőterek) ellenőrzésének megerősítésére - hangsúlyozta Hollande. Az államfő elismerte, hogy a francia kommandósok szomáliai túszszabadítási kísérlete sikertelenül végződött. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy Franciaország "továbbra is eltökélt abban, hogy ne engedjen a terroristák zsarolásának".

A francia kommandósok szombaton sikertelen légi katonai műveletet hajtottak végre Szomália déli részében, iszlamista fegyveresek bázisa ellen, a 2009-ben elrabolt Denis Allex titkosszolgálati ügynök kiszabadítása érdekében. A férfit a kormány küldte Szomáliába, és tavaly ősszel egy videóüzenetben személyesen Francois Hollande elnökhöz fordult segítségért. A deszantos műveletnek szemtanúk beszámolója szerint halottjai is vannak, köztük egy francia katona is. A túszt nem sikerült kiszabadítani, Párizs szerint a túszejtők a harcokat követően feltételezhetően megölték a férfit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Öngyilkos lett a szlovák újságíró-gyilkosság miatt fantomképpel keresett férfi

Öngyilkos lett a szlovák újságíró-gyilkosság miatt fantomképpel keresett férfi

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Sokk a Le Monde-nál, cseh milliárdos veszi meg a francia sajtó zászlóshajóját?

Sokk a Le Monde-nál, cseh milliárdos veszi meg a francia sajtó zászlóshajóját?

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

Visszatért az erőszak helyszínére a megtámadott futó

Visszatért az erőszak helyszínére a megtámadott futó