szerző:
hvg.hu/MTI

Robbantásokkal, folyamatos lövöldözéssel és áramszünettel kezdődött az algériai túszdráma. A szaharai földgáztelepre behatoló iszlamista fegyveresek elsősorban külföldieket kerestek - mondták pénteken a francia televízióknak és rádióknak nyilatkozó kiszabadult túszok.

A CIS Catering francia élelmiszer-ellátó és szállásadó vállalatnak a telepen dolgozó mind a 150 alkalmazottja túlélte a túszejtő akciót. A cég egyik francia munkatársa, Alexandre Berceaux az Europe 1 rádión elmondta, hogy amikor az akció szerda hajnalban elkezdődött, "rengeteg lövést lehetett hallani. Beindították a riasztást, amely szerint mindenkinek ott kell maradnia, ahol éppen van. Nem tudtam, hogy ez próbariasztás vagy pedig igazi". Hozzátette: "Erre senki nem számított. A telep biztosítva van. A katonai erők állandóan jelen vannak".

A francia férfi ezek után negyven órát töltött elbújva a szobájában. "Az ágy alatt voltam, deszkákkal elbarikádoztam magam. Volt egy kevés ételem és italom, nem tudtam, mennyi ideig fog ez az egész tartani" - mondta a szemtanú, aki úgy véli, hogy algériai katonák mentették meg az életét. "Zöld ruhás katonák voltak, valószínűleg algériaiak. Kollegáimmal jöttek, csak ezért nyitottam nekik ajtót" - hangsúlyozta. Tudomása szerint három angol állampolgárnak is sikerült elbújnia az álmennyezetben, valamint egy megsérült személyt is találtak a katonák, akit azonnal kórházba szállítottak.

A France Info hírrádióban egy algériai mérnök elmondta: "Hirtelen lövések dördültek, majd robbanások hallatszottak, semmit nem értettünk. Teljesen sötét lett. Áramszünet. Betörték a szobák ajtaját, azt kiabálva, hogy külföldieket keresünk, az algériaiak elmehetnek. A külföldieket megkötözték". A szemtanú szerint a túszejtők magreb (észak-afrikai) típusú 30-35 év körüli, felfegyverezett férfiak voltak, algériai és líbiai akcentussal beszéltek.

Az RFI rádió egy algériai állampolgárságú túszt szólaltatott meg, akit csütörtökön elengedtek az iszlamisták. "Ébredéskor először gépfegyverropogást hallottunk, már benn voltak a telepen. Több, mint fél órán át tartott". Hozzátette: "Terroristák voltak, és azt mondták, a külföldiekre vadásznak. Ketten voltak az ajtó előtt, afgán ruhában, szakállasok. Az egyik nem algériai akcentussal beszélt. Amikor látták, hogy az algériai hadsereg támadásra készül, politikát váltottak. Szétválasztották a túszokat, külön a külföldieket, az algériaiakat pedig a társalgóba küldték. Azóta nincs hírem a külföldi kollégákról. Őket használták pajzsként".

Maliban háborúzó iszlamisták. A francia támadást akarták megbosszulni Algériában.
©

A Le Monde napilap internetes oldalán egy szemtanú elmondta, hogy az iszlamisták először egy buszt támadtak meg, amely a repülőtérre indult a telepről. "A telephez egy kisebb csendőrségi laktanya kapcsolódik. A csendőrök nem tudták visszaverni a támadást. Az egyik külföldi a katonai egyenruhásoknál keresett menedéket. De azok terroristák voltak, akik azért öltöztek be (csendőrnek), hogy megtévesszék a helyszínen az embereket" - idézte a lap a szemtanút.

Az alkalmazottak többsége a szemtanú szerint a szobájában maradt biztonsági okokból, mert a támadás esetére a biztonsági előírás szerint mindenkinek el kell bújnia a szobájában. "Miután ellenőrzésük alá vonták a telepet, átfésültek minden szobát, de elsősorban külföldieket kerestek" - tette hozzá.

"A terroristák többféle állampolgárságúak voltak: volt köztük egyiptomi, tunéziai, algériai, egy fekete bőrű nigériai vagy mali. Képtelenség megmondani, pontosan hányan voltak. Az egyikük kiválóan beszélt angolul" - folytatta a szemtanú, aki szerint "az iszlamisták nagyon felkészültek voltak, jól ismerték a telepet és a szemben lévő komplexumot, az üzemben rögtön azután leállították a termelést, hogy átvették az ellenőrzést".

"Az algériai túszokat a társalgóba terelték, ez egy külön épület pihenésre, a vendégek fogadására, internetezésre. Az első lövéseket követően az algériaiak ijedtükben feltörték a vészkijáratot. Általános pánik lett úrrá. A terroristák, akik ekkor az étteremben voltak, nem tudták megakadályozni, hogy az algériaiak elmeneküljenek. Így tudott a beszorított 4-600 ember elszökni" - írta a Le Monde.

Az algériai APS hírügynökség szerint jóval több volt a túszok, köztük a külföldiek száma, mint az korábban megjelent. Az ügynökség szerint már 650-en szabadok, köztük legalább 66 külföldi állampolgár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hadházy: Ez nem demokrácia

Hadházy: Ez nem demokrácia

Snoop Dogg úgy döntött, hogy ő 2019 legszexibb férfija

Snoop Dogg úgy döntött, hogy ő 2019 legszexibb férfija

Új cég lesz a Jaguar Land Rover magyar importőre

Új cég lesz a Jaguar Land Rover magyar importőre

Ha rajta van a WhatsApp a telefonján, akkor sürgősen frissítse

Ha rajta van a WhatsApp a telefonján, akkor sürgősen frissítse

Radar360: megint szembement az EU-val a kormány, Wales-Magyarország - 2:0

Radar360: megint szembement az EU-val a kormány, Wales-Magyarország - 2:0

Szíria ellenséges célpontokra lőtt Damaszkusz felett

Szíria ellenséges célpontokra lőtt Damaszkusz felett