szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az algériai kormány összesítése szerint 32 terrorista és 23 túsz vesztette életét a szaharai földgázkitermelő telep elleni támadásban, de azóta egy rádiójelentés szerint újabb 25 holttestre bukkantak. A tájékoztatási miniszter szerint jelenleg is tart a létesítmény átvizsgálása. Az áldozatok közt vannak britek, és legalább egy-egy francia, amerikai és román állampolgár.

Újabb 25 holttestre bukkantak algériai katonák az ain-amenászi földgáztelepen, amelyre a héten iszlamista terroristák támadtak, túszul ejtve több tucat munkást - jelentette vasárnap az algériai Ennahar tv-csatorna. A televízió szerint valószínűleg olyan túszok tetemeiről van szó, akiket a terroristák kivégeztek.

Korábban Mohamed Szaíd Belaid tájékoztatási miniszter a közrádió 3. csatornáján már közölte: valószínűleg felfelé kell módosítani a földgázkitermelő telep elleni támadás halálos áldozatainak számát. A kormány korábbi mérlege szerint az iszlamisták elleni támadásokban 32 terrorista és 23 túsz vesztette életét, ehhez jöhet még a később felfedezett 25 áldozat. A kormány adatai szerint összesen 685 algériai és 107 külföldi munkást sikerült kiszabadítani.

"A különleges erők folytatják a tigenturini gáztelep biztosítását, esetleges újabb áldozatokat keresve, mivel a belügyminisztérium eddig közölt mérlege ideiglenes" - mondta Szaíd Belaid, aki szerint a végleges adatok a következő órákban válnak ismertté.

Az algériai hatóságok legalább egy algériai haláláról számoltak be, a külföldi áldozatokról és eltűntekről nem közöltek számokat, azt az illető országokra bízták. Japán tíz, Norvégia öt, Malajzia két állampolgárát keresi. A brit kormány három brit állampolgár haláláról tud, és további három halálát pedig valószínűsíti. A megerősített halottak között van egy francia, egy amerikai és egy román.

Az algériai tájékoztatási miniszter azt is elmondta vasárnap a rádióban, hogy az iszlamista támadók "legalább hatféle nemzetiségűek, arab, afrikai és nem afrikai országokból valók". A köztévé előző este - "magas rangú katonai illetékesekre" hivatkozva - ennél pontosabb listát is közölt: eszerint líbiai, holland, tunéziai, szíriai, egyiptomi, mali, jemeni és kanadai állampolgárok voltak a túszejtők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz