szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ünnepélyes eskütétele után elmondott mintegy 19 perces beszédében Obama vázolta második elnöki ciklusának főbb célkitűzéseit. Kiemelten szólt az egészségügyi, oktatási és adóreformról, és arra figyelmeztetett, hogy az amerikai nép nem boldogulhat, ha csak egy szűk réteg érvényesül.

Az Egyesült Államokat alapító atyák alapértékeihez való visszatérésre, a közös felelősségvállalásra és az egységre fektette a fő hangsúlyt a washingtoni Capitolium előtt elmondott beiktatási beszédében Barack Obama amerikai elnök hétfőn.

Ünnepélyes eskütétele után elmondott mintegy tízperces beszédében Obama vázolta második elnöki ciklusának főbb célkitűzéseit. Hangsúlyozta, hogy a célok megvalósításáért - jobban mint bármikor - össze kell fognia az amerikai társadalomnak.

Kiemelten szólt az egészségügyi, oktatási és adóreformról, és arra figyelmeztetett, hogy az amerikai nép nem boldogulhat, ha csak egy szűk réteg érvényesül, a középosztály részvétele ebben alapvető fontosságú.

Kijelentette: az Egyesült Államok támogatni fogja a demokráciát az egész világon, Ázsiától Afrikáig, Amerikától a Közel-Keletig.

Olvassa el a hvg.hu közvetítését az amerikai elnök ünnepélyes beiktatásáról!


"Kemény döntéseket" ígérve a hagyományos demokrata párti gazdaságpolitika és baloldali értékek mellett szólalt fel az elnök. A várakozásoknál konkrétabb szavakkal utalt arra, hogy csökkenteni kell a szövetségi költségvetés hiányát.

Az újraválasztott elnök úgy fogalmazott: "Mi, a nép, megértjük, hogy egy ország nem lehet sikeres, ha egy egyre fogyatkozó kisebbségnek nagyon jól megy, és egy egyre növekvő réteg épp, hogy meg tud élni. Hisszük, hogy Amerika boldogulásának egy széles középosztályon kell alapulnia".

A régi-új elnök beszédében hangsúlyozta az állam gazdasági szerepvállalásának fontosságát. Mint mondta, az amerikai nép több mint kétszáz éve vallja, hogy egy modern gazdaságban szükség van a vasútra és autóutakra a kereskedelem felgyorsítására érdekében és iskolákra és egyetemekre a munkavállalók képzésére. A szabadpiac csak a versenyt és tisztességes eljárást biztosító szabályokkal működhet jól - tette hozzá.

Védte az egészségügyi reformot

Barack Obama első négy évének egyik fő eredményét, az egészségügyi reformot védve kiemelte: az első elnöksége során kibővített társadalombiztosítási rendszer - és a viszonylag nagyobb adóteher - nem csökkenti az üzleti vállalkozó kedvet, hanem megerősíti az amerikai nemzetet. "Nem az elvonás nemzetévé válunk általuk, hanem felszabadítanak minket, hogy vállaljuk azokat a kockázatokat, amelyektől olyan nagy ez az ország" - fogalmazott.

Megfigyelők emlékeztettek: Obama a gazdaság kevésbé romos állapotában kezd hozzá második négyéves elnöki ciklusához. Első beiktatásakor, az Egyesült Államok gazdasága 2009-ben még a recesszió mnélypontján volt. Az amerikai gazdaság most ismét növekszik, bár lassú ütemben. Obama nem mulasztotta fel felhívni erre a figyelmet, mint fogalmazott, "a gazdasági fellendülés kezdetét vette".

A beszédre az euró dollárárfolyama nem reagált lényeges mozgással, az amerikai részvénypiacok pedig a Martin Luther King Nap miatt zárva tartottak.

Elutasította a hosszú háborúkat

Obama határozottan elutasította az elhúzódó háborúkat mint a tartós béke és biztonság elérésének eszközeit. "Népünk még mindig úgy hiszi, hogy a tartós béke és biztonság nem igényel folyamatos háborúzást" - jelentette ki szónoklatában.

Amerika lehetőségei korlátlanok, mert Amerikának mindene megvan, amire egy határok nélküli világnak szüksége van: ifjúságra, lendületre, sokszínűségre, nyitottságra, kockázatvállalásra, az új dolgok felfedezésének képességére - mondta.

A 19 perces beszédben kiemelte: az amerikaiakat nem a bőrszínük, hitük vagy nevük eredete tartja össze. Ami különlegessé teszi őket, az a több mint két évszázada a Függetlenségi Nyilatkozatban megfogalmazott alapeszméik iránti hűség.

December eleje óta írta a beszédet

"Természetesnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőnek született, hogy a Teremtő meghatározott és elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel őket, melyek közé tartozik az élet, a szabadság és a boldogságra való törekvés" - fogalmazott beszédében, amelynek megírását tanácsadói szerint december eleje óta dolgozott.

"Ha az idők változnak, nekünk is változnunk kell velük... Személyes szabadságunk védelme közös erőfeszítést kíván meg... Most jobban, mint bármikor együtt kell működnünk" - mondta.

"Egy háborús évtized ér véget most. Megkezdődött a gazdasági fellendülés" - folytatta. "Ki tudjuk használni az esélyeinket, ha együtt fogunk hozzá" - tette hozzá.

"Nem hisszük, hogy a szabadság ebben az országban csak azok számára van fenntartva, akik szerencsések voltak, és csak keveseknek jár az öröm... mindannyiunkat érhet munkanélküliség vagy betegség, házunkat egy iszonyatos vihar elsöpörheti. Ha egymásért kiállunk, a beteg- és társadalombiztosításon keresztül, az nem gyengébbé, hanem erősebbé tesz bennünket" - nyomatékosította.

Melegek, nők, bevándorlók jogairól beszélt

Az amerikaiaknak nemcsak önmagukkal szemben vannak kötelességeik, hanem a külvilággal szemben is - mondta Obama. "Válaszolni fogunk a klímaváltozás kihívására, mert tudjuk, hogy a kudarc fenyegetést jelentene gyermekeink, a jövő nemzedékek számára... A megújuló energiához vezető út hosszú és olykor nehéz. De Amerika nem maradhat kívül, nekünk kell élen járnunk".

"Mi, a nép kinyilvánítjuk ma, hogy a legnyilvánvalóbb igazság az, hogy mindannyian egyenlőknek születtünk. És továbbra is ez vezérlő csillagunk... De célunkat addig nem értük el, amíg feleségünk, anyánk, lányaink nem ugyanannyi pénzt keresnek. Célunkat addig nem értük el, amíg homoszexuális fivéreinket és nővéreinket a törvény nem ugyanúgy kezeli, mint mindenki mást. Célunkat addig nem értük el, amíg nem találjuk meg a jobb módját a bevándorlók befogadásának, akik Amerikában még mindig a lehetőségek országát látják. Célunkat addig nem értük el, amíg minden gyerekben - Detroit utcáitól az Appalache-hegységig és Newtown csendes utcáiig - nem tudatosítják, hogy törődnek velük, tiszteletben tartják és védelmezik őket. Ez a feladata a mai nemzedéknek" - jelentette ki Barack Obama.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tények és tévhitek a dohányzás körül

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását