szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két kanadai is volt az algériai földgáztelep túszdrámájában megölt iszlamisták között - jelentette az Ennahar magántelevízió biztonsági forrásokra hivatkozva.

"Két kanadai állampolgárságú terrorista holttestét találtuk meg Ain-Amenászban" - idézte a forrást a tv. Az AFP hírügynökség kérdésére egy algériai biztonsági illetékes annyit mondott, hogy "tudomásunk szerint két kanadai van" a katonák szombati támadásában megöltek között. Egy  japán kormányforrás hétfőn megerősítette azt az előző napi, algériai szemtanúktól származó értesülést, hogy kilenc japán állampolgár meghalt a túszejtő akcióban. A tokiói kormány közölte: japán küldöttség érkezett Algériába, hogy a még eltűntként nyilvántartott tíz japán állampolgár sorsáról tájékozódjék. 

Abdelmalek Szellal algériai kormányfő hétfő délután sajtóértekezletet tart, s azon várhatóan új, az eddigieknél pontosabb adatokat közöl az áldozatok számáról. A múlt szerdán kezdődött véres túszejtő akciót végrehajtó iszlamisták közben újabb támadásokkal fenyegetőznek. "Újabb bevetéseket ígérünk minden országban, amely részt vesz az Azavad (Észak-Mali) elleni keresztes hadjáratban, ha nem gondolja meg magát" - olvasható az al-Mulatamin csoport közleményében, amelyet az ANI mauritániai hírügynökség ismertetett vasárnap. 

Az algériai hadseregnek tárgyalásokat ajánló terrorcsoport követelései között szerepel a mali iszlamisták elleni francia katonai fellépés beszüntetése és elvbarátaik szabadon bocsátása. "Muzulmán testvéreiknek" azt ajánlják, hogy saját védelmükben tartsák távol magukat azoktól a létesítményektől, amelyeket külföldi cégek működtetnek. 

Mohamed Szaíd Belaid algériai tájékoztatási ügyminiszter vasárnap este a France 24 francia rádióadónak úgy nyilatkozott, hogy Algír még nem döntötte el, ad-e korlátlan átrepülési jogot területe fölött a mali konfliktusban érintett francia repülőgépeknek. E kérdésről "Algéria legfőbb érdekeinek függvényében döntünk" - mondta. A miniszter rámutatott, hogy a mali konfliktus "Algéria kapui előtt" zajlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették