szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Plágiumgyanú miatt eljárást indít a düsseldorfi egyetem Annette Schavan oktatási miniszter 32 évvel ezelőtt doktori dolgozata ügyében – jelentett be kedden Bruno Bleckmann, az intézmény filozófiai karának dékánja. Arról születhet döntés, visszavonják-e Schavan doktori címét vagy sem.

A kari tanács titkos szavazással döntött az eljárás megindításáról: 14-en szavaztak igennel, egy ember tartózkodott. Az ügyben február 5-én tartják a következő ülést, az eljárás részleteiről ott határoznak – idézi Bleckmannt a Focus Online. A dékán hangsúlyozta, hogy az eljárás nem feltétlenül végződik majd a doktori cím visszavonásával.

Annette Schavan a nyolcvanas évek legelején neveléstudományi témában nyújtotta be doktori dolgozatát, amelyet a düsseldorfi egyetem egyik korábbi vizsgálata során már gyanúsnak találtak tavaly. A miniszter akkor visszautasította a vádakat, és azt is mondta, hogy nem akart senkit sem félrevezetni. Schavan októberben azt ígérte: megvédi az igazát, amint lehetőséget biztosít a doktori bizottság álláspontja kifejtésére.

Németországban nem Schavan az első miniszter, aki plágiumgyanú miatt kerül bajba. A Focus magazin online kiadásában emlékeztetnek többek között Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter esetére, aki 2011-ben lemondásra kényszerült a doktori dolgozatával kapcsolatban időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Megbukott a vizsgálaton Silvana Koch-Mehrin és Jorgo Chatzimarkakis doktorija is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Januárban szavaznak az áramlopási ügy miatt lemondott erzsébetvárosi képviselő utódáról

Januárban szavaznak az áramlopási ügy miatt lemondott erzsébetvárosi képviselő utódáról

Biden: A Trump-kormányzat fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak

Biden: A Trump-kormányzat fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije