szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eddig kormányzó jobboldali Likud és a "meglepetéspárt", a második legtöbb voksot szerző Jes Atíd is nagykoalíció létrehozásában gondolkodik a keddi izraeli általános választások eredményeinek ismeretében.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy "a lehető legszélesebb kormányt" akarja létrehozni, s már kedd este konzultálni kezdett telefonon a főbb pártok illetékeseivel. 

"Azt szeretném, ha Netanjahu nemzeti egységkormányt hozna létre, kibővített kormányt az iráni kérdéssel, az arab tavasszal és az iszlamista téllel szemben - mondta Szilván Salom miniszterelnök-helyettes, aki mérsékeltnek számít a Likudon belül. - Tárgyalni fogunk minden párttal, hogy lássuk, hogyan alakíthatunk meg a lehető leggyorsabban egy ilyen kormányt." 

A Jes Atíd (Van jövő) látványos sikere megfigyelők szerint a főként a szociális és társadalmi kérdések iránt érdeklődő, nem vallásos középosztály győzelmét jelenti. Vezetője, a 49 éves Jair Lapid - aki a politikai élet új jövevényeként mindjárt királycsinálóvá is válhat - szintén "a lehető legszélesebb" kormányt óhajt. 

"Céljaink világosak, különösen a katonai szolgálat terén - mondta a rádióban Méir Kohen, az ultraortodoxoknak a szolgálat alóli gyakori felmentésére utalva. - A miniszterelnöktől cselekedeteket várunk, nem csupán jelszavakat." Kohen, aki negyedik a Jes Atíd választási listáján, azt is kijelentette, hogy "nem ülünk be olyan kormányba, amely nem tárgyal a palesztinokkal".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Éttermekben és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni hétfőtől

Operatív törzs: Éttermekben és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni hétfőtől

Milliókat kapott az államtól a Bajkai Istvánhoz köthető vállalkozás üdülőfejlesztésre

Milliókat kapott az államtól a Bajkai Istvánhoz köthető vállalkozás üdülőfejlesztésre

Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét

Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét