szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Botrányt keltettek Olaszországban Silvio Berlusconinak a holokauszt emléknapon Mussoliniről tett kijelentései, amelyeket a politikus szerint szándékosan értettek félre.

"A faji törvények foltot ejtettek Mussolinin. Aki ismer engem, tudja, hogy elítélem a fasiszta diktatúrát. Szavaimat a baloldal magyarázta félre: felfújták kijelentéseimet a választási kampány miatt"- mondta hétfőn Berlusconi saját televízióadóin. A jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke vasárnap, a milánói holokauszt emlékmű felavatásán úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy Mussolini "jót is tett", a felelősség pedig kisebb volt, mint Németországé.  

Az olaszországi zsidó közösségek súlyosnak és elfogadhatatlannak, az olasz partizánszövetség (Anpi) borzalomnak nevezte Berlusconi kijelentéseit. Mario Monti ügyvezető kormányfő szerint Berlusconi "szerencsétlenül fogalmazott, ha tényleg nem komolyan gondolta".  

Magyarországgal vont párhuzamot Massimo Donadi, a Demokratikus Centrum (CD) politikusa, aki szerint" Berlusconi szedett-vedett revizionizmusa teljes összhangban van Orbán és a magyar szélsőjobb politikai gondolkodásával".

Az olasz sajtó arra emlékeztetett: Berlusconi kormányfőként 2003-ban is azt hangoztatta, hogy Mussolini "nem ölt meg senkit, az általa deportáltakat is vakációzni küldte".

A Corriere della Sera napilap szerint Berlusconi nem tett mást, mint csupán a vele hasonlóan gondolkodó olaszok felé "kacsintott". "Talán nem volt megfelelő az alkalom, de Berlusconi számos olasz gondolatát fogalmazta meg" - jelentette ki Renato Brunetta, a PdL politikusa. 

"Marketingfogásnak" nevezte Berlusconi szavait Guido Crosetto, a jobboldali Olasz testvérek párt vezetője, aki szerint Berlusconi tudta, hogy szavainak visszhangja lesz, és a Mussoliniről mondottakkal a választási kampányban a jobboldalt akarta megszólítani. 

Az olasz sajtó szerint Berlusconinak szóltak Cecilia Malström, az Európai Unió belügyi biztosának hétfői szavai, aki aggasztónak nevezte azokat "a politikai hangokat, amelyek az európai kormányokban, parlamentekben és pártokban a gyűlöletet és a szélsőséget táplálják".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó