szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dacolva az éjszakai kijárási tilalommal ezrek vonultak fel hétfő este a Szuezi-csatorna mellett fekvő három kelet-egyiptomi város utcáin. Port-Szaídban a felvonulók rendőrjárőrökre és rendőrőrsökre is rátámadtak, a hatóság több embere megsebesült. Egy tüntetőt az egyik rendőrőrsnél agyonlőttek.

Az erőszakossá fajult tüntetések miatt Mohamed Murszi államfő vasárnap úgy döntött, hogy 30 napra kijárási tilalmat rendel el Port-Szaíd, Szuez és Iszmaílija városokban este 9 és reggel 6 óra között. A hétfő esti tüntetéseken elsősorban a megszigorított biztonsági intézkedések, köztük a kijárási tilalom ellen tiltakoztak.

Port-Szaídban a felvonulók rendőrjárőrökre és rendőrőrsökre is rátámadtak, a hatóság több embere megsebesült. Egy tüntetőt az egyik rendőrőrsnél agyonlőttek. A nap folyamán korábban egy kairói felvonuláson is lelőttek egy tüntetőt. A fővárosban az akkori rendszer ellen pontosan két éve kezdődött megmozdulások évfordulójára emlékeztek.

Az Amnesty International hétfőn elítélte a tüntetések vérbefojtását. "Az egyiptomi hatóságoknak egyértelműen utasítaniuk kell a tüntetéseket felügyelő erőket, hogy tartsák tiszteletben a békés gyülekezéshez való jogot, illetve akadályozzák meg az erő túlzott mértékű alkalmazását" - szögezte le közleményében a nemzetközi emberi jogi szervezet. Hozzátette: az, hogy néhány tüntető erőszakosan lépett fel, még nem hatalmazhatta volna fel a rendőrséget, hogy lövöldözzön és verje a tiltakozókat.

Az elmúlt napok tüntetéseit kísérő erőszak 51 emberéletet követelt Egyiptomban.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről