szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az illetékes amerikai bíróság elfogadta kedden a BP és az amerikai igazságügyi minisztérium megállapodását a Mexikói-öbölben történt 2010-es olajkatasztrófa ügyében.

A BP Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformján 2010 áprilisában robbanás történt, majd tűz ütött ki. Tizenegy munkás meghalt, az elsüllyedt platform helyén pedig 87 nap alatt csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

A BP három tisztségviselője ellen 23 pontban emeltek vádat novemberben, New Orleansban, egyebek mellett gondatlanságból elkövetett emberölésért. A cég felelősnek vallotta magát a munkások halálával és a kongresszus előtt való hamis tanúskodással kapcsolatos bűncselekményekben és két szabálysértésben.

A BP megállapodott a minisztériummal, hogy öt év alatt összesen 4,5 milliárd dolláros (ezermilliárd forintos) pénzbírságot fizet a tárcának, az amerikai hal- és vadvédelmi alapnak, a tudományos akadémiának és az értékpapírpiaci felügyeletnek. Ez messze a legnagyobb pénzbüntetés, amelyet az amerikai és a brit igazságszolgáltatás történetében bármely vállalatra valaha kiróttak.

A büntetéseken felül a cégnek gondatlanságáért valószínűleg kártérítést is kell fizetnie - egyebek mellett Alabama szövetségi államnak - a február 25-én New Orleansban kezdődő polgári perben, és ennek összege elérheti a pénzbírság több mint négyszeresét, 21 milliárd dollárt. A BP már korábban bejelentette, hogy a gazdasági és egészségi károkért őt perlő több mint 100 ezer magánszeméllyel és vállalkozással már megállapodott kártérítés fizetésében, és ezek együtt várhatóan 7,8 milliárdos költséget jelentenek majd a társaságnak.

Az olajipari óriás novemberben már egyszer fizetett 23 milliárd dollárt környezet-helyreállításra és kártérítési követelések kiegyenlítésére. Az ezután fizetendő bírságokat és kártérítéseket részben abból a 35 milliárd dollárból akarja kifizetni, amelyet egyes vagyontárgyainak eladásából remél.  

A katasztrófa ügyében vádat emeltek az olajplatform tulajdonosa, a Transocean cég ellen is, amely január elején szintén megállapodott a kormánnyal 1,4 milliárd dolláros pénzbírság megfizetésében. A BP elleni polgári perben alperes a Halliburton olajipari szolgáltató vállalat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak