szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Iszlám szélsőségesek és volt kormányellenes lázadók támadtak egymásra hétvégén a Fülöp-szigetek déli részén: az összecsapásokban 21 fegyveres meghalt – közölte a rendőrség.

Az Abu Sayyaf nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló iszlamista csoport, valamint a Moro Nemzeti Felszabadítási Front nevű, volt muszlim lázadó mozgalom hosszú évekig élt egymással békében, és most először fordultak egymás ellen.

A Moro Nemzeti Felszabadítási Front egyik parancsnoka közölte: hetek óta hasztalan próbálták rávenni az Abu Sayyaf csoportot, hogy hagyjon fel a terrormerényletekkel, zsarolással, emberrablással, és bocsássa szabadon túszait, köztük két európai, egy jordániai, egy japán és egy malajziai férfit. A vitának az lett a vége, hogy Sulu tartományban az MNLF körülbelül ezer harcosa és az Abu Sayyaf 200 gerillája vasárnap tűzharcba keveredett egymással.

A manilai kormánnyal együttműködő Moro Nemzeti Felszabadítási Front azt állítja: azért akarta a túszok elengedésére rábírni egykori szövetségesét, hogy segítsen a kormánynak helyreállítani Sulu tartomány jó hírét.

Radikális muzulmánok 1991-ben alakították meg az Abu Sayyaf terrorcsoportot, amely a különböző szakadár muzulmán szervezetekhez hasonlóan egy független állam megteremtését tűzte ki zászlajára. A pár száz fegyverest tömörítő csoport hajtotta végre a legvéresebb terrormerényleteket a Fülöp-szigeteken.

Az Moro Nemzeti Felszabadítási Front több évtizedig ugyancsak fegyveresen harcolt, mígnem 1996-ban békemegállapodást írt alá a központi kormánnyal. A muzulmánok lakta területeknek autonómiát és gazdasági fejlesztéseket ígérő egyezmény nem kötelezte leszerelésre a Moro Nemzeti Felszabadítási Front harcosait, akik időről időre azóta is összecsapásokba bocsátkoznak a hadsereg alakulataival, hogy még több engedményt csikarjanak ki a központi kormánytól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI