szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Marc Dutroux pedofil sorozatgyilkos szabadon bocsátási kérvényét tárgyalta a hétfőn a belga igazságszolgáltatás. A belga társadalom bízik benne, hogy a "Charleroi-i rém" ezúttal nem kerül szabadlábra, mint 1992-ben, mely brutális rémtetteihez vezetett.

A brüsszeli büntetés-végrehajtási bíróságon hétfőn tárgyalták Marc Dutroux, a 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt belga pedofil gyilkos kérvényét, amelyben idő előtti szabadon bocsátását kérte. Dutroux jelen volt a tárgyaláson.

Belgium leggyűlöltebb bűnözőjét hat lány - gyermekek és serdülők - elrablásával, megerőszakolásával és közülük kettő meggyilkolásával, illetve további kettő halálában való bűnrészességgel vádolták. Volt felesége, Michelle Martin - aki minderről tudott, de nem tett semmit a bűncselekmények megakadályozására, sőt két kislányt ő éheztetett halálra - 30 év börtönt kapott. Őt tavaly augusztusban szabadon engedték. Tettét megbánta, és ma egy kolostorban él.

Dutroux-t egy hátsó ajtón vezették be a tárgyalóterembe, de az ott összegyűlt újságírók számára láthatatlan volt. Az épület körül a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket léptették életbe. A bíróság előtti téren szélsőjobboldali tüntetők kisebb csoportja halált követelt a pedofil gyilkosra. A tárgyalás mintegy két óra hosszat tartott, ezután Dutroux-t visszaszállították börtönébe a Brüsszel közelében fekvő Nivelles-be. Ítélethozatal február 18. előtt nem várható.

Marc Dutroux egyik bírósági tárgyalásán
©

Dutroux elvileg április 30-tól kérvényezheti feltételes szabadon engedését, miután addigra letölti büntetésének egyharmadát. 1996-os őrizetbe vétele óta 16 évet töltött börtönben. Azt kérte, hogy kerüljön házi őrizetbe, és elektronikus lábbilincset alkalmazzanak rajta. Jogászok kizárják gyors szabadon engedését, mert nem tesz eleget az ezzel kapcsolatos előírásoknak. Szakértőknek kellene bizonyítaniuk, hogy többé nem jelent veszélyt a társadalomra, ezenkívül tartózkodási helyet és valamilyen foglalkoztatást is meg kellene határoznia.

A belga igazságszolgáltatás kudarca

Ellene szól az is, hogy 1998-ben egy bírósági meghallgatás alkalmával rövid időre sikerült megszöknie, és csak órákkal később találták meg egy erdőben. A belga társadalom biztosra veszi, hogy a kormány megakadályozza Dutroux szabadon engedését. A 2004-es ítélet lehetőséget nyújt erre: az életfogytiglanon kívül tízévi biztonsági őrizetet is elrendelhetnek vele szemben, amiről a kormány dönthet. Ez lehetővé tenné további börtönben tartását, még akkor is, ha a bíróság engedélyezné szabadon bocsátását.

Dutroux pszichiátriai szakemberek szerint nem pedofil, inkább egy "jégszívű" kegyetlen lelkű ember, akinek az áldozatai feletti kontroll volt a legfőbb vágya - írja az AFP. Dutroux egész felnőtt életét bűncselekmények jellemezték. Rablásokkal, drogcsempészéssel foglalkozott, és lopott autókat adott el Magyarországra és Csehszlovákiába. 1989-ben egyszer már elítélték öt lány elrablásáért és megerőszakolásáért, de a tizenhárom és fél éves büntetéséből csak hármat kellett leülnie, és 1992-ben kiszabadult. 1995 és 96 között követte el az őt világszerte ismertté tévő rémtetteit. A lányok elrablása, megerőszakolása és megölése mellett meggyilkolta egyik bűntársát, Bernard Weinsteint is.

A Dutroux-ügy miatt számos kritika érte a belga igazságszolgáltatást és a bűnüldözést. A kritikusok nem csak 1992-es szabadon engedését kritizálták, de a belgra rendőrséget is, amelyik hiába nyomozott utána 1995-1996 között, nem tudta időben felgöngyölíteni az ügyet. Emlékezetes eset, hogy hiába tartottak házkutatást Dutroux házában, nem találták meg azt a két kislányt, akik a pincében kialakított cellába voltak befalazva, így ők később éhenhaltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple lecserélte az Intelt, mert méretre és feladatra készülnek az új chipek

Az Apple lecserélte az Intelt, mert méretre és feladatra készülnek az új chipek

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Bezár az egykori Pannontej sajtgyár Zalaegerszegen, 83 ember kerül az utcára

Bezár az egykori Pannontej sajtgyár Zalaegerszegen, 83 ember kerül az utcára