szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kairóban tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök stratégiai szövetséget ajánlott és kölcsönt ígért szerdán a likviditási gondokkal küszködő Egyiptomnak - jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség. Az iráni elnök egy esetleges izraeli légicsapásról azt mondta: egyértelmű, ki fél kitől.

Az elnök kíséretében lévő Ali Akban Szálehi külügyminiszter ezenkívül közölte, hogy az egyiptomi turistáknak és üzletembereknek ezentúl nem kell vízumot kiváltaniuk, ha Iránba akarnak utazni.

A Reuters szerint e felajánlások hideg fogadtatásra találtak. A főleg szunniták lakta Egyiptomban még mindig sokan gyanakvóan tekintenek a síita Iránra. Az ellentétek egyik fő oka, hogy Teherán támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt. A két ország között 1979 óta nincs diplomáciai kapcsolat, és iráni elnök azóta most jár először Kairóban, az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) szerdai-csütörtöki csúcstalálkozójára érkezett.

Mohamed Murszi, Egyiptom első iszlamista elnöke mindazonáltal kedden meleg fogadtatásban részesítette Ahmadinezsádot. Az iráni elnök újságírók előtt kijelentette, hogy külső erők megpróbálják akadályozni a Közel-Kelet két legnépesebb országának közeledését. 

Mohamed Kamel Amr egyiptomi külügyminiszter igyekezett csökkenteni az iráni elnök látogatásának jelentőségét, a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: Ahmadinezsád főleg az OIC-konferencia miatt jött.

Az iráni elnök szerda este interjút adott az egyiptomi állami tévének, és ebben egymás megértésére buzdította a szíriai kormányt és az ellenzéket, valamint a válság megoldására szabad választásokat szorgalmazott. "A háború csak háborút szül, és az a kormány, amely háborúval akarja fenntartani hatalmát, nem tart sokáig" - jelentette ki.

Ahmadinezsád szerint Irán és Egyiptom együttműködése "megváltoztathatná az egyensúlyt a térségben". Tagadta, hogy hazája fel akarná váltani az Egyesült Államokat, mint Egyiptom védelmezőjét, Irán csak baráti viszonyt akar kialakítani vele. Arra a kérdésre, hogy Irán tart-e izraeli katonai csapástól, azt mondta: "Nem félünk. Úgy gondolom, egyértelmű, hogy ki fél kitől." 

A SUNA szudáni hírügynökség beszámolt arról szerdán, hogy Omar Haszan el-Besir, az ország elnöke az OIC-konferencián kétoldalú megbeszélést tartott Ahmadinezsáddal, és elmondta neki: miután mindkét ország szeretne a másikkal szorosabb kapcsolatot, Kartúm szívesen venné, ha Irán több tőkét fektetne be országában. 

Irán és Szudán közeledését több perzsa-öbölbeli arab ország nem nézi jó szemmel. A két elnök találkozója valószínűleg bosszantja például Szaúd-Arábiát. Mindazonáltal diplomaták szerint az Iránhoz való közeledést a szudáni kormány nem minden minisztere támogatja, mert attól tartanak, hogy az öbölbeli arab országok ezt látván kevésbé lesznek hajlandók befektetni az afrikai országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szájer József kilépett a Fideszből

Szájer József kilépett a Fideszből

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba

Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen

Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen